https://www.sabah.com.tr
Adana şalgam suyu ve onun ne zaman ortaya çıktığı hakkında tarihi açıdan kapsamlı bir çalışma olmamakla birlikte akademisyenler genel olarak bu tarihin Cumhuriyet dönemi öncesine kadar dayandığı fikri üzerine eğilmektedirler. Adana şalgam suyu, öncelikli olarak bölge halkının ilgisini çekmiş sonrasında ise ticari bir faaliyetle diğer şehirlere dağıtılmaya başlamıştır. Adana şalgam suyu için öne çıkan bir diğer özellik de bu ürünün, Adana'ya mal olmuş ve onun kültürünü yansıtan bir içecek olduğu yönündedir. Adana şalgam suyu her şeyden önce Adana kebabı ile yaygınlaşan bir içecek türü olarak öne çıkar. Adana'nın en önemli simgelerinden olan kebap, şalgam ile bütünleştiğinde ortaya çıkan lezzet, şalgamın yayılmasında büyük rol oynamıştır. Şalgam suyu tarifi genel olarak adana dürüm tutkunları tarafından arandığından bu çıkarımların doğru olduğunu söylemek de yanlış. Bu yüzünden şalgam suyu ancak 20'li yılların sonrasında Anadolu'daki diğer şehirlere yayılmaya başlamıştır. Meşhur Adana şalgam suyunun asıl yaygınlaştığı tarih ise 60'lı yıllardan sonra ortaya çıkan ticari algıdır. Tüm bu ticari algı, Adana'nın diğer kültürel simgeleri ile birlikte şalgamın da yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur. Şalgamın bu denli öneme ve üne sahip olmasındaki en önemli etkenlerden birinin de şalgamın tadı ve Adana kebabı ile olan muhteşem uyumu olduğunu söylemeliyiz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.02.2024
|