Prof. Dr. Erman Artun
Törenler, toplumsal yaşamda önemli yer tutar. Adana'da belli günlerde yapılan törenler vardır. Bu törenler için özel yemekler hazırlanır. Bu törenlerden bazılarını şu başlıklar altında toplayabiliriz:
1) Hedik (bırbara): Buğday, fasulye, nohut, mercimek vd. kaynatılır.
2) Mileytut: Dut aşı, zerde, mileytut pişirilir.
3) Miladiler: Miladi yemeği, tel kadayıf, lokma, karakuş vb. hazırlanır.
4) 15-16 Ocak: Özel yemek yapılır. Kokulu çörek yapılıp dağıtılır.
5) Kuddas: Taş kadayıfı hazırlanır.
6) Aşure günü: Aşure pişirilir. Ceviz, tarçın serpildikten sonra komşulara dağıtılır.
7) Namaz çorbası (Kamhi): Döğme, nohut ve etle yapılan bir çorbadır, komşulara dağıtılır.
8) 1 Mart Muhallebi - Sütlaç Bayramı: Kırk çeşit baharatla pişirilen sütlaç kırk kapıya dağıtılır.
9) Yumurta Bayramı: Eskiden 17 Martta mesire yerine gidilir. Boyanan yumurtalar önce tokuşturulup sonra yenirdi.
10) Kurban Bayramı Pilavı: Kurban etiyle kazanda pişirilen pilav topluca yenir.
11) Bayram Kömbesi: Bir tür tatlıdır, komşulara dağıtılır. Bayram sabahı pişirilen yufka ekmektir. Şekerli tereyağlı tatlı olarak pişirilir, komşulara dağıtılır.
12) Doğumla ilgili Yemekler: Doğum sonrası kaynar, şerbet vb. çeşitli içecekler hazırlanır.
13) Evlenme Törenleriyle İlgili Yiyecek ve İçecekler: Söz tatlısı, nişan şerbeti, düğün ekmeği, yüksük çorbası, düğün köftesi, gelin tutarı, davul aşı vb. çeşitli yiyecek ve içecekler hazırlanır,
14) Ölüm Törenleriyle İlgili Yiyecek ve Içecekler: Kazma tıkırtısı yemeği, yedi yemeği, kırk yemeği, elliiki yemeği vb. çeşitli yiyecek ve içecekler hazırlanır.
15) Adaklarla İlgili Yiyecek ve İçecekler: Bir kişinin adağı gerçekleştiktensonra dağıtılan yiyecek ve içeceklerdir. Birkaç örnek verelim. Acele Bacı Adağı, Zekeriya Sofrası Adağı, Halil ıbrahim Sofrası Adağı, Sütlü Kahve Adağı, Derder Pilavı. Bunlar dışındapek çok adak ve bunlara bağlı adak yiyecek ve içecekleri vardır.
|