Dünya çapında 1000"e yakın et ürünü olmakla birlikte damak zevkimize yatkınlığından dolayı ülkemizde üretimi ve tüketimi en fazla olan et mamulünün fermente sucuk olduğu bildirilmiştir. Türklerin Orta Asyadan beri tükettikleri sucuk, Afyonkarahisar mutfağı ve gıda endüstrisi açısından önemli bir yere sahiptir ve şehrin ismiyle özdeşleşmiştir.
Sucuk; çiğ ve çekilmiş et ile yağın; tuz, baharat ve az miktarda da katkı maddeleriyle karıştırılıp bağırsaklara doldurulması, belli ısı, hava akımı ve rutubet derecesinde olgunlaştırılarak kurutulmasıyla elde edilen bir et ürünüdür.
Sucuk, üretim teknolojileri nedeniyle taze ete göre daha az su ve daha fazla protein içerdiğinden ayrıca baharat ve çeşitli katkılarla özel bir çeşni kazandırıldığından, daha uzun raf ömrüne sahip olduğundan dolayı tercih edilmektedir.
Türk Patent Kurumunca 2004 yılında mahreç işaretiyle tescillenmiş olan Afyon Sucuğu lezzetini yöredeki ovalarda yetiştirilmiş olan sığır ve manda etlerinin kullanılmasından almaktadır ve diğer bölgelerin sucuklarına göre daha az oranda baharat kullanılmaktadır.
Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan Afyon Sucuğu, sucuklu yumurta, sucuk tava, sucuk ızgara olarak tüm öğünlerde de tüketilebilmektedir. Son zamanlarda sucuk basımında kullanılan baharatlı harç kullanılarak elde edilen sucuk köfte ve sucuk döner de Afyon Mutfağının önemli unsurları içerisinde yerini almıştır.
|