|
|
Ağrı Kırmızı Et Üreticileri Birliği |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc97038
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2014
2,224 defa indirildi / yazdırıldı
|
BA Adınızı ve soyadınızı ve görevinizi öğrenebilir miyiz?
HA Hasan Aktaş, Ağrı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanıyım.
BA Birliğinizin amacı nedir?
HA Devlet hayvan başına destek veriyor. Biz de devlete üreticilerimizi temsil ediyoruz.
BA Birliğiniz ne zaman kuruldu?
HA 5 yıl oldu.
BA Birliğinizin Ağrı'da kırmızı et üretimine katkısı ne kadar oldu?
HA Önemli bir canlılık getirdi.
BA Mesela birliğiniz ne yapıyor?
HA Üyelerimizin üretimlerinin her aşamasında bilinçli ve kaliteli üretim yapmaları için her türlü desteği sağlıyoruz.
BA Ağrı'da yıllık et üretimi ne kadar?
HA Ortalama 1200 - 1300 büyükbaş hayvan kadar. o da yaklaşık 360 ton ediyor.
BA Günde ortalama 1 ton et nerelerde değerlendiriliyor?
HA Kasaplara veriliyor ve toptan olarak da askeriyeye veriliyor.
BA Daha çok Ağrı'nın içinde mi dışında mı değerlendiriliyor?
HA Kesilen hayvanlar soğuk hava depolarına alınıyor, ihtiyaç dışı kalan etler uzaklara gönderiliyor.
BA Et kalitesi de çok iyi, bu bölgenin sütü gibi eti de lezzetli. Ama maalesef Ağrı'nın öne çıkmış bir et yemeği yok.
HA Abdigör köftesi, harise...
BA Abdigör Doğubayazıtın, harise Kars'ın, bir göbelek var diye biliyorum.
HA Göbelek duymadım.
BA Çünkü unutulmaya yüz tutmuş çok eski bir yemek. Peki birliğinizin kaç üyesi var?
HA 2300 üyemiz var.
BA Üretimi arttırmaya yönelik bir çalışmanız var mı?
HA Şu anda yok, ama istiyoruz. Bir de şu var Et ve Balık Kurumunun bir kapasitesi var, o kapasite dolunca kesilemiyor. Ağrı'ya özel kesimhane ve buzhane olursa ancak kapasiteyi arttırabiliriz.
BA Yani bir yandan kapasiteyi arttıralım derken bir yandan da belirli bir adedi geçemiyorsunuz.
HA kasaplara ya da özel mezbahalara izin verilseydi belki de kapasite daha da artacaktı.
BA Kurban bayramı yaklaşıyor, bir koyun ve bir dana kaça alınabilir?
HA Küçükbaş 250-300 lira arası. Büyükbaşlar çok değişik büyüklüğüne göre değişiyor.
BA Ankara'da 500 liradan daha aşağıda küçükbaş yok.
HA Zaten Ankara'ya kurbanlıklar buradan gidiyor, dolayısıyla yol parası da biniyor.
BA Etlerinizden salam, sosis, sucuk gibi yan ürünlerin yapılıyor mu?
HA Maalesef burada onlar yapılamıyor, evlerde yapılsa da fabrikasyon bir üretimimiz yok.
BA Peki çok çok teşekkür ederim.
HA Ben de teşekkür ederim.
|
|
Ağrı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Tarifleri Söyleşiler
|
|