|
Ali Nazik (Gaziantep) |
|
Asegul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc212
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2005
57,738 defa indirildi / yazdırıldı
|
5-6 adet bostan patlıcanı
Yarım kilo süzme yoğurt
Yarım kg. kıyma
2 -3 adet çarliston biber
2 büyük domates
3-4 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
Kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz
Patlıcanların yanlarına 1-2 delik açılır, fırında közlenir. Süzme yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz koyulur. Bir yandan kıyma kavrulup içine biber, tuz, domates, yağ, toz biber konulup, kıyma sosu hazırlanır. Közlenmiş patlıcanların kabuğu soyulup ince ince doğranıp, sarımsak ve yoğurtla karıştırılır. Daha sonra kıymalı sos üzerine sıcak dökülür, karabiber serpilir, bulgur pilavıyla birlikte servise sunulur.
ML® Ali Nazik için tıklayın
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 17.08.2015
|
Ali Nazik |
|
melancoly
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.04.2006
Mesajlar: 118
|
Kısa URL: https://ml.md/lc1655
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2006
5,716 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr yarım yağlı kıyma
2 adet patlıcan
250 gr süzme yoğurt
1 adet yeşilbiber
7-8 dal maydanoz
100 gr tereyağı
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Patlıcanları fırında közleyin. Kabuğunu soyun ve bıçakla ince ince kıyın. Yoğurtla karıştırıp, bir güvece yerleştirin ve ısıtın. Başka bir kapta kıyma, tuz ve karabiberi yoğurarak köfteyi hazırlayın ve kebap şişine takarak közde pişirin. Küçük küçük parçalara bölerek içine kırmızıbiber eklenmiş tereyağında biraz kavurun. Hazırladığınız bu eti, ısıtılmış güvecin üzerine yerleştirin. Maydanoz ve yeşilbiberle süsleyin.
ML® Soğan Aşı için tıklayın
Fotoğraf "ay ışığı" tarafından gönderildi. 15.07.2019
|
Ali Nazik (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc34018
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2009
5,175 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram patlıcan
4 diş sarımsak
50 mililitre süzme yoğurt
30 gram tereyağı
900 gram orta yağlı kıyma
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Üzeri için:
Maydanoz
Patlıcanları fırında ya da ocakta közleyip ince doğrayın. Sarımsakları ezip süzme yoğurda ekleyin. Patlıcanları da ilave edip karıştırın. Tereyağını eritip, kıymayı domates salçası ile birlikte kavurun. Pul biber, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Yoğurtlu patlıcanı servis tabağına alın ve üzerine kıymalı harcı yayıp kıyılmış maydanoz serpin. Yanında lavaş ekmeğiyle servis yapın.
|
Alinazik (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40458
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2009
5,276 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
150 gr. kuşbaşı kuzu eti yada zırh kıyması
2 adet patlıcan (közde pişmiş)
200 gr. süzme yoğurt
50 gr. tereyağı
Yarım çay kaşığı pulbiber
Bir çay kaşığı tuz
3 diş sarımsak
Patlıcanlar fırında veya küllenmiş közde pişirilir ve kabukları soyulup kuşbaşı şeklinde doğranır.Sarımsak ezilip tuzu atılır, süzme yoğurdun içine konur ve karıştırılarak Alinazik sosu hazırlanır.İsteğe göre kuşbaşı veya zırh kıyması ya tavada yada kebap şeklinde ızgarada pişirilir.Pişirilen et Alinazik sosunun üzerine dökülür.İyice ısıtılmış tereyağının içine yarım çay kaşığı biber katılır.Bu yağ Alinaziğin üzerine dökülüp servis yapılır.
|
Ali Nazik |
|
hayriye arslan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2012
Mesajlar: 40 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc71836
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2012
2,999 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beğendisi için:
600 gr patlıcan (3-4 adet orta boy)
1 subardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Kıyması için:
250 gr orta yağlı kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet yeşil biber
3-4 kaşık sıvı yağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
Kıymayı ve yağı kavuracağınız tavaya alın, yemeklik doğranmış soğanla hafifçe kavurun. Ardından doğranmış yeşil biber ve küp doğranmış domateslerinizi ekleyin, domatesler su salınca biber salçasını ekleyin, tuz ve karabiberini ayarlayın. Patlıcanlarınızı bildiğiniz yöntemle közleyin (gerçek tadına uygun közde nefis oluyor, derin dondurcudan yaz patlıcanı) ,kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın, diğer yandan ezilmiş süzme yoğurdu sarımsaklı hazırlayın, yanmaz tavanıza aldığınız patlıcanları ılıtın, ateşten aldığınız patlıcanlara sarımsaklı yoğurdu karıştırarak, birbirine iyice geçmesini sağlayın, tuz karabiber ekleyin. Beğendiyi servis tabağına alın, üzerine sıcak kıyma ekleyin. Eğer kıymanız yağsız ise tereyağı ve pul biberi kızdırıp, üzerine gezdirin.
Fotoğraf "Pastacıı" tarafından gönderildi. 29.07.2020
|
Ali Nazik |
|
Meriç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.11.2007
Mesajlar: 43 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc74786
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2012
2,659 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 Gr kıyma
6-7 adet kemer patlıcan
5 su bardağı süzülmüş yoğurt
3-4 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Ateşte közlediğiniz pantlıcanların kabukları soyulur ve çok ince doğranır. Kıyma , üzerine zeytinyağı ve tuz konulup çok kurutmadan kavrulur. Kıyma kavrulduktan sonra kırmızı biber ve karabiber konulur. Bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırlanır. İnce doğradığımız patlıcanlar hafif ateşte ılıtılır, ısınan patlıcanın üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurt ilave edilip karıştırılır, eksikse tuzu ilave edilir. Sarımsaklı yoğurtla karıştırdığımız patlıcanların üzerine kavurduğumuz kıyma konulur.
Fotoğraf "kallavi" tarafından gönderildi. 08.02.2019
|
Ali Nazik |
|
ZEYNO
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.08.2007
Mesajlar: 39
|
Kısa URL: https://ml.md/lc75754
Gönderme Tarihi: 15.May.2012
3,305 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr kıyma
3 adet patlıcan
100 gr tereyağı
1 kase yoğurt
2-3 diş sarımsak
Patlicanlari firinda közlüyoruz. Kabugunu soyup biçakla ince ince doğruyoruz. Yoğurtla ve ezdiğimiz sarımsakla karistirip, bir tabağa yerlestiriyoruz. tavada tereyaği le kiymayı kavuruyoruz. kirmizibiber ekliyoruz ve Hazirladiginiz bu eti, közlenmiş patlıcanın üzerine yerlestirin. istersek maydanoz ile de süsleyebiliriz.
Fotoğraf "sevda abla" tarafından gönderildi. 22.09.2020
|
Ali Nazik |
|
yalan dünya
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.01.2012
Mesajlar: 31 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc77261
Gönderme Tarihi: 27.Haz.2012
2,226 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gram kıyma
3 sivri biber
1 kırmızı dolamlık biberi
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı yoğurt
3 adet közlenmiş patlıcan
3 diş sarımsak
Kıymayı tavaya alıp 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra içine çok ince kıyılmış biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine yağı ekleyip iyice suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakın. Sarımsaklı yoğurt ve közlenmiş irice doğranmış patlıcanla iyice karıştırın. Patlıcanlar çok sıcak olursa yoğurt kesilir buna dikkat edin. Patlıcanlar ılık olmalı. Servis tabağına patlıcanlı yoğurtlu bu karışımı yerleştirin. Üzerine de kavrulmuş kıymayı düzgünce dökün. Etrafına maydanozları dizin, üzerine de kırmızı biberle yağ yakıp gezdirin.
Fotoğraf "pembe orkide" tarafından gönderildi. 16.08.2015
|
Alenazik (Alinazik) (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc86462
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2013
3,631 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.gaziantepmutfagi.org
250 g iri çekilmiş kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
½ tatlı kaşığı ince pul kırmızıbiber
½ tatlı kaşığı karabiber
½ tatlı kaşığı tuz
Altı için:
4-5 adet orta büyüklükte
kemer patlıcan
3 kâse (bardak) süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Kıymayı tavada yarım fincan su ile yarım tatlı kaşığı tuz ekleyerek suyunu salıp çekinceye kadar çevirin.
Zeytinyağı, karabiber ve kırmızıbiberi ekleyip karıştırın ve bir süre daha kavurun.
Kıyması bol olsun isterseniz miktarı artırıp 500 g kadar kıyma koyabilirsiniz.
O zaman tuzunu da ona göre ayarlamanız gerekir.
Patlıcanların üzerine bıçakla birkaç delik açın ve ateşte közleyin.
Çarşı fırınına gönderebilir veya evinizdeki fırında yüksek hararette közleyebilirsiniz.
Kabuklarını soyun, ince ince doğrayın ve ezerek iyice püre haline getirin.
Süzme yoğurdu hafif ateşte sürekli karıştırarak ısıtın.
İçine sıcak beklettiğiniz közlenmiş, doğranmış patlıcanları ve kalan tuzla dövülmüş sarımsağı ilâve edin.
Patlıcan tadının öne çıkmasını istiyorsanız yoğurdu daha az koyabilirsiniz.
Patlıcanlı yoğurtlu karışımı servis tabağına alın ve üstüne kavrulmuş kıymayı yayın.
Not: Eğer kavrulmuş kıyma veya et yerine şiş kıyma kebap kullanıyorsanız, iki yemek kaşığı tereyağını kızdırın, pul kırmızıbiber ve karabiber ekleyip etin üstüne gezdirin.
Alinazik olarak da adlandırılan bu yemek, en tanınan Gaziantep lezzetlerinden biridir.
Adının kökeni hakkında birbirinden farklı pek çok hikâye anlatılır.
Yapılışı da ismi hakkında dolaşan rivayetler kadar çeşitlidir.
Kavrulmuş kıyma yerine ufak doğranmış sotelik et ile de yapıldığı olur.
Kimisi eti veya kıymayı kavururken içine küçük bir domates ve yeşilbiber gibi eklemeler yapar.
Lokantada yapılışı oldukça farklıdır, çoğu kez yoğurtlu patlıcan söğürmenin üstüne kıyma şiş kebap konur, üstüne kızgın biberli yağ gezdirilir.
Altına döşenen patlıcan söğürmesi, yoğurtlu yerine domatesli de hazırlanabilir.
|
Alinazik |
|
ırazca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.09.2014
Mesajlar: 37 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc101665
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2014
1,962 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gram yağlı kıyma
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
3 adet sivri biber
Tuz
Karabiber
3 adet közlenmiş patlıcan
200 gram süzme yoğurt
1 limon
4 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Közlenmiş patlıcanları küp şeklinde doğrayın. Daha sonra üzerine limon suyunu ve zeytinyağını gezdirip karıştırın. Süzme yoğurdu bir kabın içinde iyice çırpın. Patlıcanların üzerine dökün ve karıştırın. Kıymayı da tereyağıyla 15 dakika kadar iyice kavurun. İçine doğranmış biberleri, baharatları ilave ederek iyice pişirin. Bu kıymalı karışımı yoğurtlu patlıcanların üzerine döküp sıcak sıcak ikram edin.
|
Alinazik (Gaziantep) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105581
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015
1,866 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
4 adet patlıcan
250 gram kıyma
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı salça
3 diş sarımsak
Tuz
Yıkanıp kurulanmış patlıcanlar bıçağın ucuyla delinerek kömür ateşinde, ocağın üzerinde veya fırında yumuşayıp kabukları yanıncaya kadar pişirilir. Közlenen patlıcanların kabukları soyulur. Bıçakla ince ince kıyılır ve servis tabağına alınır. Bir tavada kıymaya salça, tuz ve çok az zeytinyağı ilave edilerek iyice kavrulur. Diğer bir kapta süzme yoğurt ezilerek içine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenir. En üste de kıymalı sos ilave edilerek sıcak olarak servise sunulur.
Not: Alinazik farklı bölgelerde farklı isimlerle de karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; Urfa yöresinde; Söğürme, Çukurova yöresinde; baba annüç adıyla yapılmaktadır.
Alinazik, tadı ve hafifliği ile öne çıkmış bir yemektir.18. yüzyılda yazılmış çeşitli yemek risalelerinde bu yemeğin adı yoğurtlu bazıncan olarak geçmektedir. Rakkuş Bacı isimli halk ozanı Antep üzerine yazdığı bir destanda bu yemek için; Alinazik bir mucize, yutmadan kendi kayar. yerken damak mest olur, dil dudakları yalar. diye söz etmektedir.
Gerek malzemenin azlığı, gerekse yapılışındaki kolaylık evlerde de kolaylıkla hazırlanmasını sağlar. Ünü, yörenin dışına taşan bu yemeğin kültür turizmine katkısı da büyüktür.
|
Alinazik (Gaziantep) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116118
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2016
1,687 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
750 Gr iri çekilmiş kıyma
1 kg yoğurt
3 kg patlıcan
56 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Sadeyağ
Yoğurt süzülür. Patlıcanlar ateşte közlenir közleme işlemine yöremizde(partılama ya da söğürme) denir. Közlendikten sonra patlıcanların kabukları soyularak içi kesme tahtasında bıçakla kıyılır sonra elle yoğrularak veya tahta havanda dövülerek söğürme çok ince bir hale getirilir. Kıyma biraz yağ ilave edilerek kavrulur. tuz ve kırmızı biber eklenir. Kıyma çok kavrulmamalı yöremizin deyimiyle sulu-tuzlu olmalıdır. Söğürme hafif ateşte ısıtılır ve bu arada içine süzülmüş yoğurt yavaşça katılır.(yoğurt tatlı olmamalı kıyma da ne çok katı nede çok sulu olmalıdır) yoğurtlu söğürme ocakta hafif karıştırılırken dövülmüş sarımsak ilave edilir. Söğürme kaynamadan ocaktan indirilir servis tabağına çok ince bir şekilde yayılır. Hazırlanmış kıyma yoğurtlu söğürmenin üzerine döşenir. Yemeğimiz servise hazırdır alinazik sıcak olarak ekmekle yenir.
|
Alenazik (Gaziantep) |
|
esra yol
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.12.2017
Mesajlar: 25 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc130741
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2017
1,404 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi
400 gr. yağsız iri kıyma
1,5 kg. topak veya bostan patlıcan
1,5 2 su bardağı süzme yoğurt
1-2 diş sarımsak
1 adet orta boy domates
1 adet yeşil biber
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Patlıcanlar fırında közlenip kabukları temizlenip bıçakla ince kıyılır. Tavaya konulan ete 1 fincan su ilave edilir. Et suyunu salıp çekinceye kadar ağzı kapalı olarak hafif ateşte tuzu ilave edilip, pişirilir. Suyunu çektiğinde içine tereyağı ilave edilir. Üzerine çok ince kıyılan biber ve domates ilave edilir. Kısık ateşte domates ve biber soluncaya kadar birlikte kavrulur. Salçalar ve az karabiber eklenip 1-2. dk. Karıştırılarak kavrulur. Ilık bekletilen patlıcanlar yoğurt ve ince kıyılan sarımsak tuz ilave edilip, iyice karıştırılır. Kısık ateşte biraz daha ısıtılıp servis kabına alınır. Üzerine kavrulan kıyma sıcak olarak yayılıp, kalan karabiber eklenir.
Not: Bu yemeğin adı Ala ve Nazik kelimelerinin birleşmesi ile türemiş olup Antep şivesinde Alenazik olarak ifade edilmektedir. Ancak, alinazik diyenlerde vardır. Fotoğraftaki yemeği, sotelenmiş kıyma ve mangalda pişirilmiş kıyma kebabı ile birlikte ,farklı bir lezzet elde ederek görüntüledim. Farklı bir pişirme yöntemide ; taze biber, domates ve salça konulmadan yapılanıdır. Az yağlı kıyma kavrulup, içine tereyağı ve sadece kırmızı pul biberi eklenip, közlenmiş patlıcanla karıştırılmış sarımsaklı yoğurt üzerine ilave edilir. Yanında yeşil biber, yufka ekmek veya pide ekmeği tavsiye edilir.
|
Ali Nazik |
|
çaycı
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.01.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc131231
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2018
1,066 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://annevebebek.gov.tr
1 kg patlıcan
4 dış sarımsak
50 ml süzme yoğurt
30 gram margarin
900 gram orta yağlı kıyma
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 sivri biber
1 kırmızı kapya biberi
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Patlıcanları yıkayın, üzerlerini çatalla delip Fırında ya da ocakta közleyin. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup ince doğrayın ve bir servis tabağına alın. Sarımsakları ezip süzme yoğurda ekleyin. Margarini bir sos tenceresinde eritin.
Kıyma, salça ve ince doğradığınız biberleri ekleyin ve kıymanın rengi dönene kadar iyice kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın. Bir servis tabağına sırasıyla közleyip doğradığınız patlıcan, sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harçtan koyup sıcak servis yapın.
|
Ali Nazik (Gaziantep) |
|
kallavi
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc140372
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2019
826 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
300 gram kıyma
2 adet domates
2 adet biber
1 adet orta boy soğan
İsteğe göre maydanoz
Tereyağı
3 diş sarımsak
500 gram yoğurt
500 gram patlıcan
Sosu için:
Biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
Domates, biber, soğan keskin bir bıçakla çok ince kıyılır. (Rondoda da rendeleyebilirsiniz.) Tereyağını tavaya atın ve eritmeye başlayın. Kıyma ve ince kıydığınız malzemelerinizi orta ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Sarımsakları havanda biraz tuz ekleyerek ezin. Közlediğiniz patlıcanlanları kesme tahtasında iyice kıyın. Salça ve tereyağını 2-3 dakika kavurarak ocaktan alın. Sarımsak, patlıcan ve yoğurdu karıştırarak servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız etli karışımı yayın ve üzerine salçalı sosu gezdirerek servis yapın.
Not: Ali Nazik Gaziantep yöresinde ait bir yemektir. Arapça'da "ala" güzel, "nazik" ise yemek demektir. Bu iki kelimenin birleşimi Ali Nazik yemeğine ismini vermiştir.
|
Ali Nazik (Gaziantep) |
|
Oyalı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.04.2020
Mesajlar: 31 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc150327
Gönderme Tarihi: 05.May.2020
460 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 büyük patlıcan
300-350 gr. kıyma
2 büyük yeşil biber
1 büyük soğan
3 diş sarımsak
5 kaşık süzme yoğurt
Yeteri kadar sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı kimyon
Sosu için;
Bir tepeleme yemek kaşığı tereyağı
Yarım tatlı kaşığı pul biber
Patlıcanlarımızı 250 derecelik fırında közlemeye alıyoruz. Közlenince çıkarıp soyuyoruz ve içlerini iyice doğruyoruz.
Doğradığımız patlıcanları bir tavada çok az yağla 10 dk kadar çevirip bir kenara alıyoruz.
Biberimizi, soğanımızı ve sarımsağımızın 2 tanesini ince ince doğruyoruz.
Kıymayı tavaya alıp ocağa koyuyoruz. Rengi dönene kadar kavuruyoruz.
Rengi döndükten sonra biraz yağı ve doğradığımız sebzeleri ekleyip hepsini iyice kavuruyoruz. Sonra tuzunu baharatını atıp karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
Bir kapta süzme yoğurdumuzu az suyla açıyoruz. Tuz ve dövülmüş bir sarımsağımızı ekleyerek iyice kıvam veriyoruz.
Yoğurdumuzla patlıcanlarımızı karıştırıp servis yapacağımız tabağın zeminine yerleştiriyoruz.
Üzerine kıymalı karışımı döküyoruz.
Bir kapta tereyağını kırmızı biberle yakıp Ali Naziğimizin üstünde gezdiriyoruz.
|
Alinazik (Gaziantep) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc151911
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2020
598 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg patlıcan
1 diş sarımsak
250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
50 gram tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
Derin bir tava içerisine tereyağ koyun. Sarımsağı ilave ederek hafifçe kavurun. Daha sonra minik doğranmış kuşbaşı etleri ilave edin iyice karıştırın ve kapağı kapatıp 7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın. Salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyip 2 karıştırın ve ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla dövün. Döverken hafif tuz serpin üzerine. İyice ezilen patlıcanları bir kapta sarımsaklı yoğurt ile güzelce karıştırın. Servis tabağının içine patlıcanlı karışımı koyun ve ortasını çukur yapın. Çukur kısmına etleri koyun ve sosundan ilave ederek servis edin.
|
Alinazik (Gaziantep) |
|
nurdane
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.08.2020
Mesajlar: 29 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc153148
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2020
419 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram kıyma
2-3 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
1 adet domates
2 adet sivri biber
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Üzeri için:
Tereyağı veya sıvı yağ
Karabiber
Kırmızı toz biber
Tuz
İlk olarak patlıcanları közleyip soyun.
Daha sonra soğan, sarımsak ve biberleri ince ince doğrayın ve geniş bir tavada soteleyin.
Ardından kıymayı ilave edin.
Kıyma pişince küp şeklinde doğradığınız domatesi ekleyin.
Tuz ve baharatları da atıp, domatesler yumuşak hale gelene kadar pişirin.
Közlediğiniz patlıcanları ince bir şekilde doğrayın ve geniş bir kaseye alın.
Üzerine yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın.
Son olarak da bir tavada kırmızı biberli sosu hazırlayın.
Bunun için biberleri incecik doğrayın ve tereyağında pul biber ile kavurun.
Patlıcanlı karışımı servis tabağına alın.
Kıymalı harcı da üzerine yayın.
Sosu da kıymalı harcın üzerinde gezdirin.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 20.10.2022
|
Alinazik (Gaziantep) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156724
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2021
273 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet patlıcan
500 g az yağlı kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
300 gram yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Patlıcanlar yaklaşık 25-30 dakika kadar közlenir.
Tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı konulur. Soğan ve doğranmış yeşilbiberler bu yağda kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra kıymayı eklenir ve suyunu çekene kadar kavrulur.
1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, kekik ve pul biberde kıymaya eklenir, karıştırılıp karışım ocaktan alınış.
Ayrı bir kapta süzme yoğurt tuz ve ezilmiş sarımsakla karıştırılır. Közlenmiş patlıcan ve biber ince ince doğranıp, yoğurtla karıştırılır.
Tabağa önce patlıcan ve yoğurt karışımını, sonra kıymalı harç eklenir. İsteğe göre maydanoz ile süslenerek servis edilir.
|
Ali Nazik (Gaziantep) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158468
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2021
305 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 diş sarımsak
250 gram kuşbaşı et
50 gram tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
Patlıcanlı karışım için:
3 adet közlenmiş patlıcan
1 çay kaşığı tuz
1 kâse sarımsaklı yoğurt
Tereyağını bir tavanın içerisinde eritin. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin.
Ardından minik olarak doğranmış olan kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırmaya başlayın, kapağı kapatıp 6 dakika kadar kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.
Piştikten sonra toz kırmızı biber, salça ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın.
Patlıcanları közleyip kabuklarını soyup keskin bir bıçak yardımıyla dövün.
Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz serpiştirin.
Sarımsaklı yoğurt ile patlıcanları birleştirelim.
Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanı koyup orta kısmını çukurlaştırın.
Hazırladığınız etleri üzerine ekleyip sosunu ekledikten sonra servise hazır hale getirin.
Not: Yavuz Sultan Selim yemeği tatmasıyla hangi eli nazik yaptı bunu diyor? O günden bugüne yemeğin adı Ala nazik oluyor. Ardından günümüze Ali Nazik olarak değişiyor. Ala güzel nazik ise Arapçada yemek anlamına geliyor.
|
|