Kısa URL: https://ml.md/lc87044
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2013
3,470 defa indirildi / yazdırıldı
Türkçe altyazılıdır.
merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz
bu bölümde daha çok Eskişehir civarında sevilerek tüketilen...
güzel bir çorba tarifimiz var
kökeni Tatar'lara dayanıyor
"Alişke Çorbasının" yapımını öğreneceğiz
ama isterseniz önce malzemelere bir göz atalım
yarım kilo kemiksiz tavuk eti
2 adet patates
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
ve 1 tatlı kaşığı tuz
hamuru için; 1 çorba kaşığı un
yarım su bardağından az su
ve 1 çay kaşığı tuz
terbiye için; 1 adet yumurta
ve yarım limonun suyu
malzemeleri öğrendik, alişke çorbasının yapımına geçebiliriz
öncelikle 2 adet kuru soğanımız var
ince doğrayarak başlayalım
artık soğanı kavurmak üzere tencerenin yanına götürelim
tencereyi ateşe yerleştirdik
2 çorba kaşığı tereyağımızı eritiyoruz
ve kıydığımız soğanları ekliyoruz
soğanlar şeffaflaşana kadar birkaç dakika kavuruyoruz
soğanlar kavrulurken biz de tavuk etini...
kuşbaşından biraz daha büyük şekilde doğruyoruz
bütün tavuk, kemikli tavuk da kullanabiliriz
patateslerimizi de ufak bir şekilde doğruyoruz
artık ocağın yanına gidiyoruz
şimdi doğradığımız tavuğu ilave ediyoruz
fazla değil, şöyle bir 10 dakika kadar kapaklı olarak pişiriyoruz
domatesleri de rendeliyoruz
her zaman rende önermiyoruz
ama bu çorba olduğu için domatesi rendeliyoruz
şimdi patatesleri de ekleyelim
farkındaysanız tavuk doğradığımız tahtada sebze doğramadık
7-8 dakika da bu şekilde pişecek
sonra suyunu vereceğiz
şimdi rendelediğimiz domatesi de ekleyelim
biraz tuz katalım
şimdi yaklaşık 1,5 litre sıcak suyu üzerine ilave ediyoruz
bu şekilde kaynamasını bekleyeceğiz
tabi gene kapağını kapatıyoruz
şimdi sıra çorbamızın en özgün aşamasında
1 çorba kaşığı kadar un...
ve biraz tuz...
soğuk su ile bulamaç haline getiriyoruz
biraz kendini tutan, cıvık bir hamur yapacağız
evet hamurumuz da oldu
yarım saat sonra
çorbamız yaklaşık yarım saattir kaynıyor
şimdi az önce hazırladığımız hamuru...
çay kaşığı yardımıyla bırakıyoruz
kesinlikle 5 dakika boyunca karıştırmıyoruz
5-6 dakika hamurların yüzeye vurmasını bekliyoruz
dediğimiz gibi karıştırmıyoruz
son olarak çorbamızın terbiyesini de hazırlıyoruz
1 adet yumurta ve yarım limonun suyunu güzel bir şekilde çırpıyoruz
hamurlar bu şekilde yüzeye çıktı
son olarak terbiyemizi ilave ediyoruz
çorbadan bir kaç kaşık alıyoruz, terbiyeyi ılıtıyoruz
ve incecik akıtıyoruz
bir taraftan da karıştırıyoruz
bir dakika sonra çorbamız hazır
artık ateşi kapatıyoruz, kapağını da kapatıyoruz
10 dakika dinlendiriyoruz
artık servis zamanı
alişke çorbamız buram buram, mis gibi kokuyor
tavuk, hamur, patates, muhteşem
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
güzel bir Tatar tarifi paylaştık
"Alişke Çorbasının" yapımını öğrendik
en kısa sürede denemenizi ve bizleri hatırlamanızı rica ediyorum
hoşçakalın efendim...