Esma Şimşek
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı yarma
1 çay bardağı un
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
250 g kuşbaşı et
1 kaşık biber salçası
1 baş soğan
1 baş sarımsak
Bir tutam nane
Pul biber
Tuz
Su
İçi için:
1/2 kg yağsız kıyma
1/2 kg patates
2 baş soğan
1/2 paket katı yağ
1 kaşık salça
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
Hamuru için, bulgur ve yarma suda ıslatılır, 5-10 dakika sonra ince kıyılmış soğan, salça, nane ve tuz ilâve edilerek yoğrulur, un ilâve edilir. Hamur, kıvamına gelince bilye büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır.
İçi için, kıyma, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Haşlanmış patatesler küçük küçük doğranır. Bir tencerede yağ ile soğan pembeleşinceye kadar kavrulup, salça konur. Daha sonra kıyma, patates, maydanoz, tuz, biber ve baharat ilâve edilip ateşten indirilir.
Hamurun yarısı bilye şeklinde yuvarlanır, yarısı ise ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılarak içli köfte gibi incecik açılır ve hazırlanan iç konulup kapatılır, yumurta şeklinde şekil verilir. Ekşili köfte şeklinde pişirilir.
|