8 iri lahana yaprağı
3 iri domates
100 g yemeklik arpa (yıkanıp, süzdürülmüş)
1 1/2 tatlı kaşığı kekik
2 diş sarımsak (her biri 4'e bölünmüş)
6 cl (1/4 su bardağı) sirke (tercihen elma sirkesi)
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 çorba kaşığı tozşeker
150 g kabak (kazınıp, iri küp biçiminde doğranmış)
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
3 taze soğan (ayıklanıp, 1 cm boyunda parçalara kesilmiş)
30 g (yaklaşık 1/2 su bardağı) Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesi
Bir tencereye 1 litre (4 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Bu arada domateslerin diplerini sivri bir bıçakla haç biçiminde hafifçe yarın. Su kaynayınca domatesleri koyup, derileri kalkmaya başlar başlamaz delikli kepçeyle bir tabağa çıkarın.
Tencereye hemen arpaları ve kekiğin yarısını boşaltıp, tencerenin kapağını kapatarak, ateşi biraz kısın ve arpaları orta ateşte bütün suyu çekinceye kadar (yaklaşık 45 dakika pişirin). Bu arada, domateslerin kabuklarını soyup (Bkz. s. 78), çekirdeklerini çıkararak, kabaca doğrayın. Domates parçaları, sarımsaklar, sirke, tozşeker ve ayçiçek yağının 1 çorba kaşığını blendır kabına koyup, püre kıvamı alıncaya kadar karıştırın.
Başka bir tencereye 2 litre (8 su bardağı) su koyup, lahana yapraklarını ekleyerek, tencereyi orta ateşe oturtun ve yaprakları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, yapraklan süzerek, bir kenarda ılınıncaya kadar bekletin. Sonra, kalın kök bölümlerini kesip, bir kenara bırakın.
Kalan yağı bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca kabak parçalarını koyup, kalan kekik, tuz ve karabiberi serptikten sonra, sürekli karıştırarak, 30 saniye sote edin. Taze soğanları ekleyip, sürekli karıştırarak 30 saniye pişirdikten sonra, blendırdaki domates püresinin 15 cl'sini (3/5 su bardağı) ayırarak, kalanını tavaya boşaltın. Karışımı ara sıra karıştırarak, 10 dakika pişirin.
Arpaların piştiği tencereyi ve tavayı ateşten alıp, domatesli karışımı arpaların üstüne boşaltın. Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesini serpip, iyice karıştırın.
Lahana yapraklarından birini, kesme tahtası üstüne yayın. Kök yanına tenceredeki arpalı harçtan tepeleme 1 çorba kaşığı koyup, yaprağı harcın ucuna sararak, iki ucunu kapatın, işlemleri, kalan lahana yaprakları ve kalan harçla yineleyerek 7 dolma daha yapın.
Ayırdığınız domates püresini bir tencereye koyup, lahana dolmalarını üstüne yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşe oturtarak, dolmaları 15 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alıp, dolmaları bir servis tabağına aktararak, üstlerine tencerenin dibinde kalan sosu boşaltın ve bekletmeden servis yapın.
|