|
|
Aşure (Muğla) |
|
ilksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2018
Mesajlar: 51 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc131318
Gönderme Tarihi: 20.Oca.2018
2,420 defa indirildi / yazdırıldı
|
Muğla Valiliği
1 kg. buğday yarması
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 kase mısır
1 kase fıstık
1 kase badem
1 kase fındık
1 kase ceviz
1 kase çekirdeksiz kuru üzüm
1 kase kuru incir
1 kase kuru kayısı
1 adet kabuk tarçın
3-4 adet karanfil
2-2,5 kg. toz şeker
3-3,5 litre su
Tercihe göre bakla, pirinç, börülce
Tercihe göre karacaot, portakal kabuğu, toz tarçın
Yarma, fasulye ve nohut bir gece önceden ıslatılır.
Ertesi gün hepsi ayrı ayrı haşlanır. Haşlanan kuru fasulye ve nohut pişmiş olan keşkeğe ilave edilir. Sıcak suda eritilen şeker eklenir. Şekerden sonra doğranmış kuru meyveler ilave edilir.
İndirmeye yakın ceviz dışındaki diğer çerezler aşureye ilave edilir. Kabuk tarçın ve karanfiller atılır. Aşure sonradan suyunu çektiği ve koyulaştığı için gerekirse pişerken üstüne su takviyesi yapılır.
Kıvamını alınca ocaktan indirilir.
Dağıtımı, sıcakken yapılır. İkram ederken üzerine susam serpilmesi eskiden beri gelenekte vardır.
Susam dışında, nar, toz tarçın ya da dövülmüş ceviz serpilir.
Not: Aşure, şireli keşkek ve tatlı keşkek olarak da adlandırılır. Aşure ayı denilen Muharrem ayında yapılır ve herkese dağıtılır. Son yıllarda belediye, muhtarlık ve bazı dernekler tarafından da aşure etkinlikleri düzenlenmeye başlamıştır. Aşurenin ana malzemesi, keşkekte olduğu gibi buğday yarmasıdır. Yarmaya, bakliyat, kuru çerez ve meyveler eklenir. Üstüne susam ve nar kullanılması ise aşurenin yöresel olarak öne çıkan özelliğidir.
|
|
Aşure (Muğla) Tarifleri Ege Yemekleri
|
|