|
Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi
|
|
|
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179098
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2024
111 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 litre süt
4 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 kase iri çekilmiş fındık
5 tane kuru kayısı (küçük doğranmış)
5 tane hurma (çekirdekleri çıkarılıp küçük doğranmış)
5 tane kuru incir (küçük doğranmış)
Fındık, fıstık, nar ve ceviz
Bir tencereye sütü ekleyin ve orta ateşte ısıtmaya başlayın.
Süt ısınırken nişasta, un ve toz şekeri ekleyin. Sürekli karıştırarak karışımın topaklanmasını önleyin.
Karışım kaynamaya başladığında, ocak sıcaklığını biraz düşürün ve koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Karışım koyulaştığında, tereyağını ve vanilyayı ekleyin. İyice karıştırarak tereyağının erimesini sağlayın.
Kuru kayısı, hurma ve kuru inciri küçük parçalar halinde doğrayın.
Meyveleri karışıma ekleyin ve iyice karıştırın.
Hazırladığınız sütlü karışımı kaselere paylaştırın.
Üzerini fındık, fıstık, nar ve cevizden istediğiniz malzemelerle süsleyin.
|
Aşure |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2024 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180718
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2024
22 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.haberturk.com
İçi İçin:
1,5 su bardağı buğday ( 250 gram)
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
100 gram pirinç (8 yemek kaşığı)
4,5 litre sıcak su
1 adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
½ su bardağı çiğ badem (isteğe göre)
4 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2-3 adet kuru incir
4-5 adet kuru kayısı (doğranmış)
4,5 su bardağından 1 parmak fazla toz şeker (900 gram)
3-4 adet karanfil
1 su bardağı su (bir cezvede karanfil ile kaynatmak için)
1 avuç fındık
1 avuç ceviz (ceviz ve fındığı pişmiş halde sevmiyorsanız ocağın altını kapattıktan sonra yani son aşamada ekleyin böylece pişmeden daha kıtır bir halde olacaktır)
1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Süslemek için:
1 adet nar (ayıklanmış)
1/2 su bardağı toz antepfıstığı
1/2 su bardağı file antepfıstığı
5 adet kuru incir (dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı susam
1/2 su bardağı çiğ badem
1/2 su bardağı fındık
Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız 250 gram buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktarın.
Üzerine 1 litre sıcak su ekleyin ve kapağını yarım kapatıp kısık ateşte yarım saat pişmeye bırakın.
Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ekleyin ve 1 saat daha kısık ateşte buğdayı pişirmeye devam edin.
1 saat sonunda 100 gram pirinç, 1'er adet portakal ve limon kabuğu ile birlikte 1,5 litre su daha ekleyin ve ocağın altını kapatıp 3 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
3 saat oda sıcaklığında dinlenmiş olan karışıma 1 litre sıcak su ilave edin ve hemen ardından 2 adet soyulmuş küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyip güzelce karıştırın.
1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyeyi de karışıma ekleyin ve koyduğunuz malzemelerden sonra ara ara tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.
Yarım su bardağı çiğ badem, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er avuç fındık, ceviz ve 10 adet doğranmış kuru kayısıyı tencereye art arda ekleyin ve karıştırın.
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin.
Dilerseniz şeker miktarını damak zevkinize göre azaltabilirsiniz.
1 yemek kaşığı gül suyunu ekleyin ve ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Aşurenin kıvamı başta sulu olacaktır, bu konuda endişelenmeyin, zaman geçtikçe koyulaşacak ve tam kıvamında olacaktır.
Aşure ılındıktan sonra servis kaselerine kepçe yardımıyla aktarın.
Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri Antep fıstığı, nar, susam, çiğ badem kuru incir gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz. El emeği göz nuru aşurenizi çevrenizdekiler ve sevdiklerinizle paylaşmayı sakın ihmal etmeyin.
Not: Aşurenin kıvamının tam olması için suyunu iyi ayarlamak gerekiyor. Bakliyatlar fazla su çektiği için önerilen suyu ekleyin. Sona doğru suyunu çekecektir eğer çok yoğun olursa azar azar su ekleyin. Yalnız fazlaya kaçmayın ve birden dökmeyin. Yoksa çok fazla sulu olur ve bu da tadının kaçmasına neden olur.
İlk yaptığınızda biraz sulu gibi gelebilir. Endişelenmeyin suyunu zamanla çekecektir.
Buğday haşlarken sık sık köpüğünü almanız aşurenin renginin berrak olmasını sağlar.
|
|
Aşure Tarifleri Sütlaç Tarifleri
|
|
(102 adet Aşure 4,325,492
defa bakıldı) |
Sayfa: « Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6 |
|
|