Doğan Balpetek
2 bardak aşurelik buğday
15 bardak su
½ bardak nohut
½ bardak kuru fasulye
4 çorba kaşığı kuru üzüm
4 çorba kaşığı çam fıstığı
3 bardak şeker
5 incir
8 kayısı
Üzeri İçin
Ceviz
Badem
Kuş üzümü
Nar
Şam fıstığı
Bir gece önceden buğday, nohut, fasulye ve kuru üzümü ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
Aşure yapılacağında, buğdayı 15 bardak suya koyup, ağır ateşte, iyice ezik ve yumuşak bir hal alana kadar 5 saat süreyle pişirin.
Ayrı kaplarda nohut ve fasulyeyi de pişirin.
Buğday koyulaşınca, toz şeker, süzülmüş nohut ve fasulyeyi de ilave edin.
Birkaç taşım kaynattıktan sonra, çam fıstığı, kuru üzüm, küçük doğranmış incir ve kayısıları katın.
Birkaç kez karıştırıp, ateşten alın.
Servis kâselerine bölün.
Üzerine çekilmiş ceviz, badem, şam fıstığı, üzüm ve narla süsleyin.
|