3 litre süt
 
14 gram yerli sahlep
 
Yarım su bardağı tozşeker
 
20 gram ceviz içi
 
100 gram fındık içi
 
50 gram badem
 
100 gram bal
 
25 gram kuru üzüm
 
50 gram kuru kayısı
 
50 gram kuru incir
 
50 gram kıyılmış incir reçeli tanesi
 
2 çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
 
 
Saleple tozşekeri karıştırıp kenara alın.
 
Sütü çelik bir tencereye alıp kısık ateşte yanan ocağa oturtun.
 
Sahlepli karışımı azar azar ve tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak süte yedirin.
 
Karıştırmaya devam ederek sütün 1/3’lük kısmını buharlaştırın.
 
Ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
 
Bu sırada büyük bir tahta kaşıkla aşağıdan yukarı kaldırıp havalandırın.
 
Diğer taraftan ceviz içi, fındık içi ve bademi birlikte havanda sulanana kadar dövüp kenara alın.
 
Süt tamamen soğuduktan sonra çelik bir kaba alarak üzerini streç filmle kaplayıp derin dondurucuya yerleştirin.
 
2 saat boyunca, her 20 dakikada bir derin dondurucudan çıkarıp, tahta kaşıkla kenarlarını sıyırarak 2-3 dakika karıştırın.
 
Daha sonra her 10 dakikada bir şu sıralamayla; bal, kıyılmış incir reçeli tanesi, kuru kayısı, portakal kabuğu rendesi, kuru incir, kuru üzüm ve en son olarak da havanda dövdüğünüz karışımı süte ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
 
Dondurmanın üstünü düzleyip streç filmle kapladıktan sonra 24 saat derin dondurucuda bekleterek servis yapın.
 
 
 
  
 |