İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1,5 Kg Ayva
1/2 Kg Kuşbaşı Kuzu Eti
1,5 Su Bardağı Nohut
1 Su Bardağı Kuru Kara Üzüm
8-10 Adet Kuru Kayısı
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Pul Biber
1 Çay Bardağı Pekmez
1/2 Tatlı Kaşığı Tuz
Yeterince Su
Ayvalar yıkanır, ikiye bölünür, çekirdekleri ayıklanır, elma dilimi şeklinde doğranır ve tencereye yerleştirilir.
Ayvaların üzerine gelecek kadar sıcak su dökülür, tencerenin kapağı kapatılarak haşlamaya bırakılır.
Ayvalar yumuşayınca suyu süzdürülür.
Diğer tarafta tencerede tereyağı eritilir, etler ilave edilir ve kavrulur.
Et suyunu çekince salça katılır ve birkaç dakika daha kavrulur.
Önceden haşlanmış olan nohut, kuru üzüm, baharatlar, tuz, 3 su bardağı sıcak su ve 1 su bardağı ayvanın haşlama suyu tencereye konur ve kaynatılır.
5-6 dakika sonra ayvalar, sıcak suyun içinde beklemiş kuru kayısılar ve pekmez tencereye ilave edilir ve 10-15 dakika daha kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır.
Not: Bağ bahçe işlerinde bir ailenin yanında çalışan adam her gün evde ayva boranisi pişirildiğini görünce 3. gün dayanamamış ve işi bırakmış. İşi neden bıraktığını soran bağın sahibine ise adam şu cevabı vermiş: Sabah borani, akşam borani, şaşarım ben bu evde durana!” diyerek bağı terk etmiş.

|