Ayva 6 küçük boy
Soğan 1 küçük boy
Maydanoz 1/4 demet
Kıyma 1/2 su bardağı
Duru Pilavlık Bulgur 1/4 su bardağı
Zeytinyağı 1/4 su bardağı
Karabiber 1/2 tatlı kaşığı
Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Su 1+1/2 su bardağı
Pekmez 2-3 yemek kaşığı
Ayvalar yıkanır, baş kısımları kapak gibi kesilir, içleri oyulur ve kararmaması için limonlu suya atılır. Soğan soyulur, yıkanır ince ince doğranır.Maydanozlar yıkanır,ayıklanır ve ince kıyılır.Bir kaba kıyma, bugur, soğan, yağ, baharatlar, maydamoz ve tuz konur, iyice karıştırılır. Ayvanın içi,hazırlananiç ile doldurulur ve yayvan bir tencereye dizilir.Üzerine sıcak su ve pekmez dökülerek hafif ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 45-60 dakika) pişirilir. (K.K.Topal).
NOT: Tarif Aksaray'dan alınmıştır.Genel olarak iç nadolu bölgesinde yaygındır. Pirinçli olarak da yapılır. Arzuya göre salça ilave edilebilir.
|