Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
1 kg. ayva
1/2 kg. kıyma
250 gr. ceviz içi
250 gr. kuru üzüm
100 gr. toz şeker
200 gr. tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
İlk olarak kıyma tereyağında üzerine çok az tuz eklenerek kavrulur.
Küçük parçalara ayrılmış ceviz içi ve önceden haşlanmış olan kuru üzüm eklenerek kavurmaya devam edilir.
Üzerine 1 su bardağı kadar ılık su eklenir.
Kavurma işlemine suyu çekilinceye kadar devam edilir.
İnce uzun olarak doğranmış olan ayva dilimleri düz ve yuvarlak bir fırın tepsisine çember şeklinde dizilir.
Üzerine kıyma kavurması yayılır.
Bu işlem 4 kat uygulandıktan sonra üzerine aralıklarla parça tereyağı konur, ılık su gezdirilir ve ilk olarak ocakta orta ateşte 20 dk. sonra ise, 150 derece sıcaklıkta fırında ayvalar kızarıncaya kadar pişirilir.
5-7 dk. kadar dinlenmesini bekledikten sonra servise sunulur.
|