|
Ayva Tatlısı |
|
Çağruşenbih
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.06.2019
Mesajlar: 20 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc143411
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2019
720 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet ayva
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 çubuk tarçın
2 adet karanfil
Süslemek için:
Kaymak
Ceviz
Ayvaların kabuklarını soyun, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın.
Bir tencereye suyu, şekeri, tarçını ve karanfili koyun. Şeker eriyene kadar pişirin.
Ayvaları tepsiye dizin ve üzerine bu şerbeti dökün. Ayvaları 180 derece fırında yumuşayana kadar pişirin. Üzerine kaymak ve ceviz ekleyerek servis edin.
|
Ayva Tatlısı |
|
müjgan kahyaoğlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.01.2020
Mesajlar: 48 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc148279
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2020
692 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet ayva
Toz şeker
1 su bardağı su
Ayva çekirdeği
Ayvaların kabuğunu soyup ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çıkarın.
Çıkardığınız çekirdekleri bir kenara ayırın.
Ayvaları tencereye yerleştirip her birinin üzerine 2 yemek kaşığı şeker ekleyin. Ayvanın büyüklüğüne göre şeker miktarı farklı olabilir.
Ayvaların yarısına gelecek miktarda su ve çekirdekleri ilave edin.
Kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak pişirin.
Yumuşayınca ocaktan alıp, soğumaya bırakın.
Dilerseniz üzerine kaymak, ceviz, fındık veya Antep fıstığı ekleyerek servis edebilirsiniz.
|
Ayva Tatlısı |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc148726
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2020
545 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet büyük boy ayva
8 kahve fincanı şeker
3 su bardağı su
1-2 adet çubuk tarçın
4-5 adet karanfil
1 paket kremşanti
Ceviz
Ayvaların kabuğunu soyun. Ayvaları ortadan ikiye ayırın. Ayva çekirdeklerini çıkartıp kenara koyun.
Bir tencerenin dibine ayva kabuklarını dizin üzerine içlerini oyduğunuz ayvaları yerleştirin.
Ayvaların üzerine şekeri dökün. Üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.
Ayvalar pişerken kremşantiyi hazırlayıp katılaşması için dolaba kaldırın.
Pişmiş ayvaların ortalarına ceviz doldurun. Üstüne soğumuş kremşantiden sıkın.
Üzerini ceviz parçalarıyla süsleyebilirsiniz.
|
Ayva Tatlısı |
|
napolyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149205
Gönderme Tarihi: 15.Mar.2020
600 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet ayva
9 yemek kaşığı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
4 adet karanfil
Yarım su bardağı su
Ayvaların kabuğunu soyup ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çıkarın.
Çekirdekleri içinden alıp bir kenara ayırın.
Bir tencereye hepsini yerleştirin.
Tarçın çubuğunu, ayva çekirdeklerini ve karanfilleri de ekleyin.
Ayvaların her birinin üzerine 3 yemek kaşığı toz şeker ilave edin.
Suyunu da ekleyip tencerenizin kapağını kapatın. Orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
Ayvalar yumuşayınca servis tabağına alın ve yumuşamasını bekleyin.
Üzerini kalan şerbetten de gezdirin.
Dilerseniz kaymak ve antepfıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
|
Ayva Tatlısı |
|
nadir
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.05.2020
Mesajlar: 28 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc150508
Gönderme Tarihi: 13.May.2020
591 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
5 adet ayva
180 gr toz şeker
1/5 litre su
100 gr aspir otu
1 adet çubuk tarçın
2 adet kakule
2 adet yıldız anason
5 adet karanfil
Muhallebi için:
250 gr süt
50 gr şeker
1 gr damla sakızı
25 gr tereyağı
15 gr un
Ayvaları kenarlarından keserek kare haline getirdikten sonra ortasını kırmadan çıkarın ve bütün malzemeleri birleştirerek kaynatılmış şerbetin içine ekleyin. Yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra ve ayvalar yumuşayınca kenara alabilirsiniz. Ayrı bir yerde muhallebi için tereyağı ve unu rengi değişmeden bir süre tencerede kavurup çırpılmış sütü üzerine ekleyin. Diğer malzemeleri de ekledikten sonra devamlı çırpın. Bu işleme, muhallebi kıvamı ince püre kıvamına gelene kadar devam etmelisiniz.
Sıkma torbasına muhallebiyi dökün ve ayvanın oyulmuş kısmına doldurun. Tabağın diğer tarafına ise muhallebiyi sıkın ve spatula yardımıyla sonuna doğru çekin. Üzerine ayvayı koyun, ceviz rendesi ile süsleyebilirsiniz.
|
Ayva Tatlısı |
|
muazzaf
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.05.2020
Mesajlar: 24 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc150690
Gönderme Tarihi: 21.May.2020
525 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 ayva
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
4 karanfil
5 çay bardağı ince doğranmış ceviz içi
5 yemek kaşığı kaymak
Süslemek için:
Yarım su bardağı ceviz
Su, toz şeker ve karanfili bir tencerede kaynatın. İçine kabukları soyulmuş ve ince dilimlenmiş ayvaları ekleyin. Ayvalar pişince şerbetten çıkarıp süzülmeye bırakın. Soğuduktan sonra küp şeklinde kesin. Bardaklara parçalanmış ceviz yerleştirin. Üzerine kaymak paylaştırın. En üste ayvaları ve cevizi ilave edip soğuk servis yapın.
|
Ayva Tatlısı |
|
kalamarustası
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 42 Şehir: Seferihisar |
Kısa URL: https://ml.md/lc154211
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2020
361 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet orta boy ayva
1 buçuk su bardağı toz şeker
4 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
2 çay bardağı su
Öncelikle ayvalarımızı güzelce yıkayalım. Kabuklarını soyup ortadan ikiye bölelim. Çekirdeklerini mutlaka çıkarın. Ortasını oyun fakat atmayın.
Orta boy bir tencereye ayvaların üzerini biraz geçecek şekilde su koyun. 15-20 dakika kadar haşlayın.
Haşladığınız ayvaları derin bir fırın tepsisine alın toz şekeri, tarçını, karanfili ve suyu koyup önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
Yumuşayan ayvaları tepsiden alıp kaymak veya fındık ile servis edebilirsiniz.
Not: Ayva tatlısı yaparken ayvanın çekirdeklerini bir kenara ayırın. Daha sonra ayva tatlısı tarifini uygularken, ayvalarınızı kaynatırken içerisine çekirdeklerini ekleyin. Bu çekirdekler ayva tatlınızın daha lezzetli ve kırmızı bir renk almasını sağlayacaktır. Ayvalarınızı limon ile ovmak, ayvalarınızın kararmasını ve ayva tatlınızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
|
Ayva Tatlısı |
|
yeni doğan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.12.2020
Mesajlar: 33 Şehir: Maltepe Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc154729
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2020
401 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
2 adet büyük boy ayva
8 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı su
1/2 çay bardağı vişne suyu
1 adet çubuk tarçın
5 adet karanfil
1/2 adet limonun suyu
Servisi için:
100 gram kaymak
1 yemek kaşığı toz antepfıstığı
Bol suda yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. Kararmaması için limonlu su içine kabuklarıyla birlikte yerleştirin. Ayva çekirdeklerini daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırın.
Geniş tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizdiğiniz her bir ayvanın üzerine tepeleme 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Ardından su, limon suyu, ayva çekirdekleri, ayva kabukları ve baharatlarını de tencereye yerleştirin.
Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte su kaynayınca dek pişirin.
Kaynayan suya vişne suyunu da ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
Yaklaşık bir saat sonra suyunu iyice çekip renk alan ayvaları bir bıçakla yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmişse ilk sıcaklığının geçmesi için ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
Pişen ayvaları servis tabağına alın ve tencerede kalan şerbetinden hafifçe üzerine sürün.
Kaymak ve toz antepfıstığı ilavesiyle ılık ya da soğuk olarak tatlıları servis edin.
|
Ayva Tatlısı |
|
Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc156143
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021
377 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet ayva
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Üstü için:
Kaymak
Fıstık
Ayvaları yıkayıp soyun. Çekirdeklerini ve kabuklarını bir tabağa ayırın.
Tencereye ayvaları dizin. İçine kabukları ve çekirdekleri ekleyin suyu ilave edip küçük ocakta kısık ateşte 5 dakika pişirin.
Tencerenin kapağını açıp şekeri ilave edin ve yine küçük ocakta kısık ateşte yaklaşık 1 saati aşkın süre boyunca pişirin. Rengi kırmızı bir hal aldığında tatlınız hazır.
Kabukları ve çekirdekleri ayıklayıp servis edebilirsiniz.
|
Ayva Tatlısı |
|
Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc156146
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021
437 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet ayva
16 yemek kaşığı toz şeker
2 adet çubuk tarçın
4-5 adet Karanfil
Yarım su bardağı su
Üzeri İçin:
Kaymak (dilerseniz dondurma ya da krem şanti de kullanabilirsiniz.)
Ayvaları güzelce yıkayın.
Genişçe bir kaseye su doldurarak içine limon suyu sıkın.
Mümkün olduğunca ince bir şekilde ayvaların kabuklarını soyun.
Ortadan ikiye keselim ve iç kısımlarını oyarak temizleyin.
Temizlediğimiz ayvaları limonlu suya bırakın.
Bu ayvaların beklerken kararmasına engel olur.
İçinden çıkan çekirdekleri ve soyduğumuz kabukları pişirirken kullanmak üzere bir kenara ayırın.
Bütün ayvalar hazır olduğunda ayvaları fırın torbasına yerleştirin.
Her bir ayvanın çukur kısmına 2 yemek kaşığı kadar toz şeker yerleştirin.
Ayvaların kabuklarını, poşetin içindeki boşluklara yerleştirin.
Ayva çekirdekleri, karanfiller ve tarçın çubuklarını da poşete ilave edin.
Yarım su bardağı kadar suyu poşete ilave edin.
Fırın poşetinin ağzını sıkıca kapatın.
Bir kürdan yardımı ile poşette birkaç delik açalım.
160 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirdikten sonra, fırın sıcaklığını 200 dereceye artırarak 35 dakika daha pişirin.
Fırından aldıktan sonra poşeti keserek açın.
Tatlının soğuması için bekleyin.
Soğuyan tatlıları servis tabağına aldıktan sonra yanında kaymakla ve fıstık tozu ile servis edin.
Not: Ülkemizde yetiştirilen ayvalar eşme, ekmek ve limon ayvasıdır. Bizler daha çok ekmek ayvasını tüketiyoruz. Sizler de ayva tatlısı yaparken, ekmek ayvasını tercih ederseniz daha lezzetli olacaktır. Ayva tatlısının renk alması için çekirdeklerini atmayalım. Tatlımız yeterince soğuduktan sonra kaymak veya krem şanti ile süsleyelim. Aksi halde kaymak hızla eriyeceği için hoş bir görüntü oluşmaz. Ayva tatlısını fırından alınca, poşetinden hemen çıkaralım. Çok fazla soğuyuncaya kadar poşette tutmayalım.
|
Ayva Tatlısı |
|
ferahnur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.02.2020
Mesajlar: 44 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc156479
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2021
531 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet büyük ayva
16 yemek kaşığı toz şeker
5 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın
3 adet karanfil
Servis için:
100 gram kaymak
4 yemek kaşığı toz antepfıstığı
Bol su içerisinde yıkadığınız ayvaların kabuğunu soyun ve ayvaları ortadan ikiye ayırın.
Geniş tencere içerisinde tek sıra halinde dizdiğiniz her ayvanın üzerine tepeleme 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.
Tencereye ayvaların üzerine çok az örtecek şekilde yaklaşık 5 su bardağı su ekleyin.
Şerbet rengini alması için ayva çekirdeği, karanfil ve çubuk tarçın kullanabilirsiniz.
Pişen ayvalarınızı servis tabağına alın üzerine şerbetine gezdirin.
Toz antepfıstığı ve kaymak ilavesiyle tercihen soğuk veya ılık servis edilebilir.
|
Ayva Tatlısı |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162282
Gönderme Tarihi: 06.Oca.2022
292 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet ayva
3/4 su bardağı toz şeker
2 adet karanfil
1 su bardağı su
Servis için:
Kaymak
Ayvaların kabuklarını soyup, daha sonra kullanılmak üzere kenara ayırın. Ayvaları ortadan ikiye kesin. Çekirdek yataklarını çıkarıp, yatak kısmı üstte kalacak şekilde çok derin olmayan bir tencereye dizin. Üzerlerine toz şeker serpin. Karanfil yerleştirip, su ilave edin. Ayvaların ortalarına ve kenarlarına çekirdeklerle ve ayva kabuklarını ekleyin. Kısık ateşte yumuşayana dek pişirin. Ilınınca kaymakla birlikte servis yapın.
|
Ayva Tatlısı |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162639
Gönderme Tarihi: 24.Oca.2022
241 defa indirildi / yazdırıldı
|
Didar Yanar
6 adet ayva
680 gr toz şeker
200 gr kaymak
5 adet karanfil
2 adet çubuk tarçın
50 gr ceviz içi
800 gr su
Ayvanın kabuklarını temizleyip ortadan ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarın.
Ocaktaki ayvalara kabukları, çekirdeğini ve toz şekeri ilave edin.
Üzerine 200 gr su, tarçın, karanfil ekleyip kısık ateşte kaynayana kadar pişirin.
Kaynadıktan sonra 2 saat kısık ateşte rengi kırmızı olana kadar pişirin.
Soğuyunca suyuyla beraber servis edebilirsiniz.
Üzerine kaymak ve ceviz koyabilirsiniz.
|
Ayva Tatlısı |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163214
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2022
367 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet ayva
4 su bardağı toz şeker
Harcı için:
5-6 adet hurma
Yarımşar su bardağı iri kıyılmış ceviz ve badem
Yarım su bardağı kuş üzümü
2 çorba kaşığı toz şeker
Tarçın
Servis için:
Kaymak
Ayvaların kabuklarını soyup, ortadan ikiye kesin. Çekirdek yataklarını çıkarıp, tencereye yerleştirin. Üzerine, ayvaların içinden çıkan çekirdekleri ve toz şekeri serpiştirip, 2-3 saat dinlendirin. Kısık ateşte, ayvalar kızarana dek pişirin. Harç için hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, doğrayın. Hurma, ceviz, badem, kuş üzümü ve toz şekeri karıştırarak tavada pişirin. Ocaktan almaya yakın tarçın ilave edip, karıştırın. Pişen ayvaları servis tabağına alın. Ortalarına hazırladığınız karışımdan pay edin. Kaymakla servis yapın.
|
Ayva Tatlısı |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163836
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2022
242 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet büyük boy ayva
1 adet çubuk tarçın
8 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı vişne suyu
1 su bardağı su
5 adet karanfil
1/2 adet limonun suyu
Ayva tatlısı tarifi için önce ayvaların kabukları soyulur ve ortadan ikiye bölünerek çekirdek yuvası çıkarılır. Çekirdekler kenara ayrılır. Ayvalar limonlu suya atılır. Ardından teker teker çıkararak ayvaların tencerede düz durması için alt kısımdan kesilir. Büyük bir tencereye hepsi yerleştirilir.
Her bir ayva oyuğuna 3 çorba kaşığı toz şeker koyulur. Ayva çekirdekleri ve baharatlar da tencereye eklenir.
Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocak en kısık ateşe ayarlanır.
Ayvalar renk alıp kızarmaya başladığında suyunu çeker ve çok fazla ağdalaşırsa azar azar sıcak su eklenebilir.
Ayva tatlısı hazır. Biraz ılınınca ayvaları servis tabağına alarak, üzerine şerbetinden gezdirin. Kaymakla ya da istediğiniz başka bir dolgu malzemesiyle servis yapabilirsiniz.
Not: Ayvaları limonlu suda bekletin. Soyarken de sert kısımları alın, böylece tatlı yumuşak olur.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 10.01.2024
|
Ayva Tatlısı |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164228
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2022
289 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 Adet orta boy ayva
2 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı su
4-5 adet karanfil
Üzerine kaymak ya da krem şanti
Ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye bölünür. Çekirdekli kısım oyularak çıkartılır ama atılmaz.
Ayvalar düz ve genişçe bir tencereye yuvarlak kısmı biraz kesilerek çukur tarafı üste gelecek şekilde dizilir.
Çekirdekleri ise ayvaların yanlarına konur. Üzerine 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su ve 4-5 adet karanfil atılıp tencerenin kapağı kapatılıp, önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 ile 1,5 saat arası pişirilir.
Yumuşayıp ayvaların rengi değişince ve şerbeti kıvamlı bir hal alınca ocaktan indirilir.
Ben 1 saat 15 dakika tuttum. Tam kıvamında oldu. Ayvanın cinsine göre pişme süresinde değişiklik olabilir.
Ayvaların çekirdekleri renginin pembe olmasını sağlıyor. Soğuduktan sonra krem şanti ile süslenir.
|
Ayva Tatlısı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166830
Gönderme Tarihi: 21.Ağu.2022
359 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.sefabdullahusta.com
3 adet ayva
3 çay bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
7-8 adet karanfil
1 adet limon
Servis için:
Kaymak
Antepfıstığı veya ceviz
Ayvaları soyun ve ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın. Soyduğunuz ayvaları kararmamaları için limon ile ovup suyun içerisine koyun. Tencereye ayvaların iç kısımları yukarıya bakacak şekilde dizin. Ayvaların içlerini toz şekeri paylaştırın ve ayva çekirdeği, karanfil ve çubuk tarçını ekleyin. Suyunu ilave edip kısık ateşte 1-1,5 saat pişirin. Soğuyunca tabağa alıp, ayvaların iç kısımlarına kaymak doldurun ve antepfıstığı veya ceviz serperek servis edin.
|
Ayva Tatlısı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171618
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2023
484 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.hurriyet.com.tr
2 adet ayva
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Üzeri için:
Kaymak
Fıstık
Ayvaları yıkayıp soyun. Çekirdeklerini ve kabuklarını bir tabağa ayırın. Tencereye ayvaları dizin. İçine kabukları ve çekirdekleri ekleyin suyu ilave edip küçük ocakta kısık ateşte 5 dakika pişirin. Tencerenin kapağını açıp şekeri ilave edin ve yine küçük ocakta kısık ateşte yaklaşık 1 saati aşkın süre boyunca pişirin. Rengi kırmızı bir hal aldığında tatlınız hazır. Kabukları ve çekirdekleri ayıklayıp servis edebilirsiniz.
|
Ayva Tatlısı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172676
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2023
234 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
6 adet ayva, soyulmuş, ikiye ayrılarak çekirdekleri çıkarılmış
120 g şeker
75 ml su
6 adet karanfil
Ayvaları yayvan bir tencereye birkaç ayva çekirdeği ve kabuğu ile birlikte koyun.
Ayvaların içine birer çorba kaşığı şeker ekleyerek 1 saat bu şekilde bekletin.
Tencereye suyu ve karanfili ilave edin. Mum ışığı gibi yaktığınız çok kısık ateşte 2-2,5 saat ayvaların rengi pembeleşinceye kadar pişirin. Arada sırada ayvaları zedelemeden ters çevirebilirsiniz.
Ayvalar piştikten sonra soğumaya bırakın.
Arzuya göre kaymak eşliğinde servis edin.
Not: Ayva tatlısı derin pembe kızıl bir renge sahiptir, öyle ki Türkçede pişmiş ayva rengi diye bir tanımlama vardır. Bu rengin sırrı ayvanın çok uzun süre kısık ateşte pişmesinden kaynaklanır. Pişme sırasında içine konan kabuk ve çekirdekler ise içerdiği pektin sayesinde ayva tatlısının suyunun billur cam gibi donmasını sağlar.
|
Ayva Tatlısı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173026
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2023
202 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatih Belediyesi
4 büyük boy ayva
Ayva kabukları
Ayvanın çekirdekleri
400 ml su
Yarım limon
Tarçın kabuğu
Karanfil
Hibiskus
Tarçın tozu
4 Ceviz
Kreması İçin:
2 yemek kaşığı sürülebilir peynir
2 yemek kaşığı bal
Öncelikle ayvaları yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölelim. Ortasında bulunan çöpü çıkardıktan sonra çekirdeklerini mutlaka ayrı bir yere ayırmayı unutmayın.
Ayvanın kendi çekirdeklerini kesinlikle atmayın. Çünkü tatlı oluşmaya başlarken şerbetin yoğunlaşıp kıvam almasını ve ayvaların renginin kırmızıya dönmesini sağlayan en önemli temel ürün bu çekirdekler olacak. Derin bir kaseye su ekledikten sonra içine yarım limon sıkalım ve kabukları soyulmuş ayvanın kararmaması için ardından hemen limonlu suya atın.
Ayvanın kendi kabuklarını da asla atmayın. Çünkü pişme tenceresinin en alt katmanına ayvanın kabuklarını dizerek, ayvayı bu kabukların üzerine yerleştireceğiz. İşte bu sayede hem yapışmasını önleyeceğiz hem de şerbetin kıvam almasını sağlayacağız.
Tencerenin tabanına, ayva kabuklarını dizelim ve üzerlerine de ayvaları dizelim. Ayvaların tam ortasına ise eşit miktarda kenara ayırdığımız ayva çekirdekleriyle birlikte birer karanfil ekleyelim.
Ayvaların etrafına 1 bardak su dökelim. Tencerenin ortasına ise 1 adet tarçın kabuğu koyalım ve en kısık ateşte 40 dakika kadar pişirelim
Krema Yapımı, 2 yemek kaşığı labne peynirine 2 yemek kaşığı bal ekleyelim ve karıştıralım. Ardından buzdolabına dondururucuya gönderelim. Bu sayede hazır kremalardan çok daha güzel ve bir o kadar da sağlıklı bir kıvam olacak.
Pişen ayvaları, servis tabağına alalım ve soğuduğu zaman üzerine dondurucuya gönderdiğimiz ballı labne kremamızı dökelim. Son olarak ise ceviz ve tarçın tozu ekleyelim.
|
|