Nergis Kılıç
Ege Bölgesi içinde de Ayvalık, zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Ayvalık, arazisinin % 70i zeytin ağaçlarıyla kaplı olması suretiyle, Türkiyenin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir paya sahiptir.
Özellikle sofralık zeytin ve sızma zeytinyağı üretiminde öne çıkmaktadır. Ayvalık mutfağının sağlıklı bir beslenme kültürü olarak ön plana çıkmasında da en önemli rolü zeytinyağı oynamaktadır. Bu önem gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır.
Birincisi 2007 yılında düzenlenen Ayvalık Zeytinyağı Pazarı, hem ilçeden hem de çevre illerden yoğun ilgi görmektedir. Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Belediyesinin ortaklaşa düzenlemekte oldukları etkinliğin amacı, Ayvalık zeytinyağını geniş bir platformda tanıtmaktır.
Ayvalık zeytinyağının hem ulusal hem de uluslar arası alandaki bilinirliğinin artırılması, Türk zeytinyağının imajına ve tanınırlığına da katkı sağlayacaktır. Söz konusu etkinliğe katılan yetkililer de özellikle bunu vurgulamıştır. Çünkü Ayvalıkta üretilen zeytinyağı gerek kalite gerekse tat açısından ayrıcalıklı niteliklere sahiptir. Her yıl düzenlenmesi planlanan etkinliğin amaçlarından biri de Ayvalıkı sağlıklı beslenme ve zeytinyağlı yemek kültürüyle özdeşleşen bir marka haline getirmektir.
|