Nergis Kılıç
Hem Akdenizli hem Egeli bir mutfak olması bakımından zeytinyağlılar, Ayvalıkın olmazsa olmazıdır. Aslında bütün yemeklerin zeytinyağıyla piştiği bu mutfakta, yalnızca sebze ile yapılan yemekler zeytinyağlı olarak adlandırılır. Bu yemeklere et konulmadığından soğuk olarak tüketilirler ve bu şekilde zeytinyağının özelliği ön plana çıkarak yemekten daha fazla tat alınır.
Bütün Ayvalık otları zeytinyağlı olarak tüketilir. Bunlar genellikle salata ya da meze olarak yenir. Meze kültürünün gelişmiş olduğu Ege Bölgesinde otlu, sebzeli, zeytinyağlı hemen her çeşit, meze muamelesi görür.
Türkiyenin pek çok yerinde bulunabilecek sebzelerle yapılan başlıca Ayvalık zeytinyağlıları şunlardır: Fava(bakla ezmesi), pancar salatası, kabak çiçeği dolması, barbunya pilaki, patlıcan pabucaki, kabak pabucaki, peynirli kabak(küçük kabaklarla yapılan bir Girit yemeğidir), enginarlı iç bakla, enginar salatası, radika salatası, patlıcan salatası, deniz börülcesi, zeytinyağlı fasulye, zeytinyağlı pırasa, zeytinyağlı yaprak sarması, kabak mücveri, karnabahar mücveri, zeytin piyazı, vb.
|