700 g dana eti (tercihen buttan; bütün yağı alınıp, 2 bıçakla kıyma haline getirilmiş)
5 tatlı kaşığı mısıryağı (ya da ayçiçek yağı)
2 soğan (doğranmış)
1 diş sarımsak (soyulup, ezilmiş)
2 tatlı kaşığı zerdeçal
2 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber (taze çekilmiş)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil (isteğe bağlı)
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
60 g dolmalık üzüm
60 g kuruüzüm
4 çorba kaşığı sirke (tercihen elma sirkesi)
3 ekmek dilimi (kabuklan alınıp, ıslatıldıktan sonra, ufalanmış ve kurutulmuş)
15 cl. (3/4 su bardağı) süt
15 cl. (3/4 su bardağı) yoğurt (tercihen yarım yağlı)
2 yumurta (çırpılmış)
30 g badem (kahverengi zarları alınmış)
4-5 defne yaprağı
Yapışmayan bir tavaya mısıryağının (ya da ayçiçek yağının) 4 tatlı kaşığını koyup, tavayı orta ateşe oturtarak yağı ısıtın. Yağ ısınınca soğanlar ve sarmısağı koyup, sık sık karıştırarak 5 dakika pişirin. Zerdeçal, kimyon, kişniş, pul kırmızıbiber, tarçın, zencefil (isteğe bağlı), tuz ve karabiberi ekleyip, sürekli karıştırarak 30 saniye pişirin. Tavayı ateşten alıp, karışımı bir salata kâsesine aktararak, kıyma, dolmalık üzümler, kuruüzümler ve sirkeyi ekleyerek, iyice karıştırın.
Fırınınızı 180 °C'a ısıtın. Ufalanmış ekmekiçi ve sütü bir kâseye koyup, çatalla karıştırın. Sonra ekmekiç-lerini kâsenin üstünde avucunuzda iyice sıkıp (kâseye süzülen sütü saklayın), kıymalı karışımın bulunduğu salata kâsesine ekleyerek, ellerinizle iyice yoğurun.
Kalan 1 tatlı kaşığı yağla, 3 litrelik (yaklaşık 13 su bardağı) bir fırın kabını yağlayın. Kıymalı harcı kaba döşeyip, üstünü elinizle düzleştirin.
Kâsede bir kenara ayırmış olduğunuz sütü, yoğurtla ve çırpılmış yumurtalarla iyice karıştırıp, kıymalı harcın üstüne boşaltın. Bademleri serpiştirip, üstünü defne yapraklarıyla süsleyin. Kabı fırına verip, karışımı üstü altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 1 saat 15 dakika) pişirin. Kabı fırından alıp, bekletmeden servis yapın.
|