|
|
BAKLAGİL ÇEŞİTLERİ |
|
cevriye
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.01.2009
Mesajlar: 21 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc32900
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2009
2,727 defa indirildi / yazdırıldı
|
En çok kullanılan baklagil çeşitleri şunlardır:
a Fasulye: protein, yag, sellüloz ve karbonhidratça zengindir. Bileşiminde bunlardan başka kalsiyum, fosfor, demir gibi madensel tuzlarla beraber B kompleksi vitaminleri de bulunur. Sindirimi oldukça zordur. Kabukları barsaklarda gaz yaptığı için kabuğu çıkartarak pişirilirse bu özelliği de gider. Et, yağ gibi maddeler ilâvesiyle pişirildiği zaman değeri daha da fazia-laşır. Soya fasulyesi besin değeri bakımından en iyisidir. 100 gr. beyaz fasulyede 22 gr. protein vardır.
b Nohut: Protein ye madensel madde bakımından fasulyeden sonra gelen bir besin maddesidir. Lezzet ve besin değeri pişirilme şekillerine göte artırılır 100 gramında 20 gr: protein vardır.
c Mercimek : Sindirimi daha kolay ve bilhassa bileşimindeki demir dolayısiyle çocuklara ve kansızlara verilen bir besin maddesidir.
d Bakla Bileşiminde "fazla'miktarda protein fosfor v.s. bulunan bir baklagildir. Çeşitli şekillerde kullanılır.
e Bezelye: Protein, nişasta, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Sindirimi kolay, lezzetli bir besin maddesidir. Yemek, garnitür v.s. olarak kullanılır.
f Börülce: Protein, nişasta ve vitamin bakımından zengindir. Bazı bölgelerde çok kullanılır.
|
|
BAKLAGİL ÇEŞİTLERİ Tarifleri Diğer Konular
|
|