Ahiler Kalkınma Ajansı
1 adet küçük balkabağı
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 orta boy soğan
2 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Balkabağı ortadan ikiye kesilir, kabukları soyulur ve içi temizlenir.
Sofralık tuz ile içi ve dışı, yumuşatılarak daha kolay sarılması için ovulur.
En az bir saat tuzda bekletilir ve ardından halka halka dilimlenmeye başlanır.
İnce şeritler hâlinde doğramak, yemeğin sunumu farklı kılan bir basamaktır.
Bir tencerede soğan kavrulur, bulgur ve kırmızı biber eklenerek iç harcı hazırlanır.
Daha sonra hazırlanan kabakların tuzu yıkanır ve iç harcı ile rulo şeklinde (gül gibi) sarılır.
Tencereye dizilen kabakların üstünü geçecek kadar ılık su koyulur ve üstüne 2 tatlı kaşığı tereyağı eklenir.
40-45 dakika pişirilir.
Not: İsteğe göre üstüne pekmez dökülerek yenebilir. 1950’li yıllarda Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesinin Karaahmetli köyünde eskiden düğün yemeği olarak düğünlerde yapılan, yapımı oldukça zahmetli olduğu için eskisi kadar sık yapılmayan dolmanın yapımını Mehmet Karayel (78), bu yemeği düğün aşçısı olan annesinden öğrendiğini ifade etmiştir. Mehmet Bey’in akrabası olan Hatice Dönmez (62) ise bu yemeğin hem tatlı hem de ana yemek olarak tüketebildiğini söylemiştir. Düğünün bittiğini misafirlere hatırlatmak için en son bu yemek ikram edilirmiş ve böylelikle yiyen misafirler kalkma vaktinin geldiğini anlar, hediyesini vererek giderlermiş.
|