|
|
Bardak Taşıma Yöntemleri |
|
emlak
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.06.2014
Mesajlar: 29 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc99332
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2014
3,066 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Bardaklar iki yöntemle taşına bilir:
Elde bardakların taşınması: Özellikle ayaklı bardaklar, hazırlık çalışmaları esnasında el ile taşınabilir. Bardakların ağız kısımları aşağıya bakacak şekilde parmaklar arasına yerleştirilir. Böylece bardaklar sağlam tutulabilir. Parmak aralarına yerleştirilen bardakların üstüne bir, iki bardak avuç içine gelecek şekilde yerleştirilebilir. Bu şekilde 8 bardaktan fazla taşınmamalıdır. Yerleştirme esnasında bardakların boğum kısmından ve en altından tutarak bardağa fazla el değmemesine özen gösterilir. Genellikle temiz bardaklar bu yöntemle taşınmalıdır. Çünkü kullanılan kirli bardakların içinde sıvı kalmış olabilir. Bardağın ters çevrilmesi ile bu sıvı yer dökülebilir. Ayaklı Bardakları Elle Taşımak İçin Şöyle Hareket Edilir:
Sol el, avuç içi yukarıya gelecek şekilde açılır.
Sağ elle ayağından tutulan ilk bardak, sol elin işaret ve orta parmağı arasına, ikincisi yüzük ve küçük parmaklar arasına asılır. Bardakların ağzı aşağıya gelmelidir.
Üçüncü bardak orta ve yüzük parmakları arasına ve ayağı ilk iki bardağın ayaklarının altına girecek şekilde asılır.
Dördüncü bardak yine ayakları öbürlerinin altına gelecek şekilde baş parmakla işaret parmağı arasına asılır.
Yukarıdaki sırayla bütün parmak aralarına birer bardak daha asılır.
Son bardak, ağzı yukarıya gelecek şekilde avuç içine, diğer bardaklarla avuç arasına sokulur.
Bu şekilde taşınan bardaklar masaya veya istif edilecekleri yere konurken en son konulan bardaktan başlanarak geriye doğru boşaltma yapılır.
Ayaksız bardaklar elde misafir salonda yokken taşınacaksa mutlaka bardakların en altından tutularak avuç içinde kırılma ve düşme tehlikesi yaratmayacak miktarda ve şekilde taşınmalıdır.
Bardakların taşınmasında kesinlikle bardakların içine parmak sokularak bardaklar alınmaz veya taşınmaz.
Tepsi İle Bardakların Taşınması: Misafirler salonda iken misafir önünde bardaklar el ile değil tepsi ile taşınmalıdır. Bardakların kaymasını engellemek için tepsi içine bir peçete (tercihen kağıt) veya dolly ( dantel kağıt ) konur. Tepsiye yerleştirmede bardaklar tepsinin ağırlık merkezinden dışarıya doğru ve yüksek bardaklar vücudumuza yakın geri kısma, boyu alçak bardakları ön tarafa doğru dizilmesi gereklidir. Tepsi ile serviste de mutlaka bardakların en alt kısmından veya ayak kısımlarından tutmaya özen gösterilmeli ve mümkün olduğunca çıplak el ile dokunulmamalıdır.
Bardakların Düzenli Olarak Yerleştirilmesi: Bardakları yerleştirirken yükseklik ve cinslerine göre yerleştirmeye özen gösterilmelidir. Bu yerleştirme düzeni işletmenin ve personelin çalışma ortamına göre belirir.
Ancak genel olarak:
Kurulanan bardaklar ağızları kapalı olarak servantlara veya dolaplara yerleştirilmelidir.
Bardaklar uzun süre kullanılmayacaksa kutularına da konabilir. Bu durumda kutuların üzerine bardakların cinsi ve sayısı yazılmalıdır.
Bardakları servantlara veya dolaplara dizerken her cins bardağın dipten öne doğru sıralar halinde olmasına dikkat edilmelidir. Bu dizme şekli kullanım kolaylığı sağlar.
Yüksek bardaklar arka kısımlara alçak ayaksız bardaklar onların önüne gelmelidir.
Kullanım miktarına göre fazla kullanılan bardaklar öne az kullanılanlar arkaya konmalıdır.
|
|
Bardak Taşıma Yöntemleri Tarifleri Mutfak Takımları
|
|