Emine Ak
Koyun ya da keçi yoğurdu, ağzı az miktarda tuzla yıkanmış bez torbaya yine tuzla birlikte doldurulur; torba gölgedeki bir ağacın altına, bir taşa bırakılır.
Burada. torba her gün silinip temizlenerek, yoğurdun sarı renkli ve ekşi suyu akıp gidene dek bekletilir.
Hamur kıvamına geldiğinde torbadan çıkarılıp yoğrulur, zeytinyağına batırılmış ellerle depme ya da küpe iyice basılır.
Üzerine 4-5 kaşık zeytinyağı dökülür. Yarım yemek kaşığı kadar tuz serpilir.
Ağzı, peynir hiç hava almayacak şekilde, çok sıkı olarak kapatılır.
Soğuk bir yerde depolanır.
Not: Mayıs ayında yapılan basma eylülde tüketilmeye başlanır. Çökelekten daha kolay olduğu için şimdilerde de yapılıyor. Basma en çok kahvaltılık olarak tüketilse de özellikle ayran, börek, lebeniye, yoğurtlu ekşili köfte yuvarlama (Gaziantep yuvarlamasından farklıdır) yapılırken de kullanılır.
|