Duru köftelik bulgur 2 su bardağı
Kavrulmuş,Çekilmiş Yer Fıstığı içi 1,5 su bardağı
Susam Yarım su bardağı
Kuru Nane 1 Çorba Kaşığı
Kırmızı biber 1 çorba kaşığı
Biber Salçası 1 Çorba Kaşığı
Maydanoz 1 demet
Kuru Soğan 1 orta boy
Taze Nane Yarım Demet
Yeşil Soğan Yarım Demet
Domates Rendesi 1 Kg
Domates Kurusu 1 Çay kaşığı
Nar Ekşisi1 Çorba kaşığı
Limon 2 Adet
Batırığın yapılacağı kaba çiğ köftelik bulgur konur. Yanına çekilmiş yer fıstığı içi susam yer fıstığı içi ve salata konur çiğ köftelik bulgur ıslatılmadan diğer karışım sıcak su ile ıslatılır ve ovulur. Bu karışıma azar azar çiğ köftelik bulgur ovularak ilave edilir. Daha sonra çok küçük doğranmış kuru soğan domates suyunun yarısı, kuru nane ve kırmızıbiber ilave eder çiğ köftelik bulgur yumuşadıktan sonra doğranmış maydanoz, yeşil soğan ve nanenin yarısı ile bir limon ilave edilir. Tercihen yapılan batırığın yarısı küçük sıkmalar şeklinde ayrılır. Batırığın kalanına; kalan domates suyu, maydanoz nane ve yeşil soğan ilave edilerek tekrar ovulur. İçme suyu ile sulandırılır. Limon, tuz ve nar ekşisi ile tatlandırılır. Yanında haşlanmış lahana domates, salatalık, marul ve turşu ile servis yapılır.
Not: Karaman ve Mersin yörelerinde yaygındır.Konuklara ikram edilen yiyeceklerin başında gelmektedir.Taze domates bulunmadığında,kurutulmuş ve dövülmüş domates kurusu,su ile kaynatılarak bulgur ilave edilir.Genellikle sıkmanın yanı sıra sulandırılar.
|