7-8 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya veya instant maya
2 adet yumurta akı
1 paket kabartma tozu
1 büyük çay bardağı sıvı yağ,
İçi için:
1 paket Bizim Mutfak Karabuğday Çorbası
4-5 dal taze soğan
5-6 dal maydanoz
3-4 dal dereotu
150 gr sert beyaz peynir, rendelenmiş
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı süt
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Susam, çörekotu
Bir yoğurma kabının içerisine ılık su ve sütü alın. Ardından tuz, şeker ve mayayı ilave ederek karıştırın ve mayanın aktive olması için yaklaşık 10 bekleyin.
Yumurta akları, sıvı yağ ve kabartma tozunu ekledikten sonra unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Aldığı kadar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur haline gelene kadar yoğurun. Hamurun üstünü kapatarak mayalanması için oda sıcaklığında 30 ile 45 dakika kadar dinlendirin.
Bu arada iç harcını hazırlayın. Önce Bizim Mutfak Karabuğday Çorbası’nı üzerini geçecek kadar su ilave ederek yumuşayana kadar haşlayın. Bu arada taze soğanı ve yeşillikleri incecik kıyıp bir kaseye alın. Rendelenmiş beyaz peyniri ilave edin. Haşlanan çorba karışımını iyice süzün ve ılındıktan sonra yeşilliklerin üzerine ekleyip karıştırın. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp harmanlayın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Mayalanan hamuru, alttan üste doğru hafifçe katlayıp havasını alın. Ardından mandalina büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzun içinde açın ve hazırladığınız harçtan bir miktar koyup kenarlarından ortaya doğru toparlayarak kapatın. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak, kapalı kısım alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerini bir örtü ile örtüp tekrar mayalanması için 20 dakika kadar bekletin.
Mayalanan poğaçaların üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı, süt ve zeytinyağı karışımı sürüp çörek otu, susam ile süsleyip önceden ısıttığınız fırında pembeleşene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından alın ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak veya ılık şekilde servis edin.
|