|
|
Bezme (Burdur) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116251
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
2,514 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Beze kökünden yufka anlamındaki bezeleme, bezleme kelimeleri halk arasında yanlış kullanımla bezme denilmektedir. Leğenler dolusu hamur, yumruklanarak yoğrulur. Hamur, küçük parçalar halinde beze haline getirilir. Oklavayla bezeler büyük daireler şeklinde senit üzerinde açılır. Ocağın başındaki bir başka kadın, yufkaları aktıraç yardımıyla çevirerek pişirir. Kenarlarının kabarması için köze sallanarak pişirilir. Saçta pişen yufkalar, üst üste sıralanır. Kuru olarak saklandığı için bozulma veya bayatlama söz konusu değildir; ancak serin yerde saklanmalıdır. Yenileceği zaman üzerine hafifçe su serpilir. Yapılan bu işin adı ekmek çilemek, su çilemek tir. Yumuşatılan yufkalar katlanır ve bir sofra bezinin içinde bir müddet bekletilerek suyu aldırılır. Dürülerek tüketilir. Köy düğünlerinde ve köy evlerinde bu ekmekten mutlaka vardır. Ramazan ayında tok tutma özelliğinden dolayı tercih edilen bir ekmek türüdür.
|
|
Bezme (Burdur) Tarifleri Hatay Yemekleri
|
|