600 g yağsız dana kıyması (tercihen buttan)
2 dolmalık kırmızı biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 soğan (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı rezene
6 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
400 g domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, sularının ziyan olmaması için çukur bir tabakta doğranmış)
6 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
350 g kabak (her biri kazınıp, boylamasına 2'ye kesildikten sonra, 5 mm kalınlığında parçalar halinde dilimlenmiş)
350 g düdük makarna
25 cl (1 su bardağı) tuzsuz tavuk suyu
1 çorba kaşığı fesleğen (kıyılmış)
4 çorba kaşığı kaşar (ya da Parmesan) peyniri rendesi
Önce fırınınızın ızgarasını yakın. Dolmalık kırmızı biberleri fırın ızgarasının 5 cm altına yerleştirip, ara sıra çevirerek, derileri kabarıncaya kadar ızgara edin. Sonra fırından alıp, bir kâseye yerleştirin ve kâsenin üstünü plastik filmle örterek (biriken buhar, derilerinin iyice kalkmasını sağlayacaktır), bir kenara bırakın.
Biberler elle tutulacak kadar soğuyunca, akan suyun ziyan olmaması için bir kâse üstünde çalışarak derilerini soyup, saplarını ve çekirdeklerini çıkarın. Sonra ince şeritler halinde doğrayıp, bir kenara bırakın. Kâseye akan biber suyunu, tülbent döşenmiş tel süzgeçten başka bir kâseye geçirin.
Bir tencereye 21 (yaklaşık 8 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu kaynatın. Kaynamaya başlayınca düdük makarnaları koyup, yumuşayıncaya (ama diriliklerini bütünüyle yitirmemelidirler) kadar (yaklaşık 6 dakika) haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, makarnaları bir süzgece aktararak, süzülmeye bırakın.
Zeytinyağını bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Yağ ısınınca dana kıyması, soğanlar, rezene, sarımsaklar, tuz" ve karabiberi koyup, sık sık karıştırarak, kıymaların rengi kahverengileşmeye başlayıncaya kadar pişirin. Domatesler, tabağa bıraktıkları suları, sirke ve tozşekeri katıp, ateşi kısarak, karışımı tıkırdamaya bırakın. Tıkırdamaya başlayınca kabak parçaları, biber şeritleri ve Kâsedeki süzülmüş biber suyunu katıp, 5 dakika pişirin.
Bu arada süzgeçteki makarnaları bir tencereye aktarıp, üstlerine tavuk suyunu boşaltın ve tencereyi kısık ateşe oturtarak, tıkırdamaya bırakın. Tıkırdamaya başladıktan sonra 1 dakika daha pişirip, tavayı ateşten alarak, içindeki kıymalı karışımı makarnaların üstüne boşaltın ve iyice karıştırın. Fesleğeni de serpip, sık sık karıştırarak, makarnaları bütün suyu çekinceye kadar pişirin. Sonra tencereyi ateşten alıp, kıymalı makarnayı bir servis tabağına aktarın. Üstüne kaşar (ya da Parmesan) peyniri rendesini serpip, servis yapın.
|