2 kg'lık 1 sığır budu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/4 su bardağı rafine yağ
2 dolmalık yeşil biber (sapları çıkarılıp, çekirdekleri ve beyaz kısımları ayıklanarak, halka biçiminde doğranmış)
2 dolmalık kırmızıbiber (sapları çıkarılıp, çekirdekleri ve beyaz kısımları ayıklanarak, halka biçiminde doğranmış)
1 orta boy soğan (ince doğranıp, halkalara ayrılmış)
3+3/4 su bardağı et suyu
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çorba kalığı unlu tereyağı
2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
Eti, tuz ve biberle ovup, bir kenara bırakınız.
Bir güvece rafine yağı koyup, orta ateşte eritiniz. Sığır budunu ekleyip 10-12 dakika, her tarafı eşit biçimde kızarana kadar pişiriniz. Dilimlenmiş yeşil ve kirmızı biberlerin yarısını ve soğanı etin etrafına koyup, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar yumaşayana kadar pişiriniz.
Et suyu ve sarımsağı katıp, kaynatınız. Kaynayınca güvecin üstünü kapatıp, ateşi kısınız. Yemeği 2,5-3 saat, ağır ateşte pişiriniz.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip, ısıtınız.
Güveci ateşten alıp, iki büyük çatalla eti çıkararak, bir fırın tepsisine yerleştiriniz. Üstünü alümünyum kağıtla örtüp, sıcak kalması için fırına koyunuz. Madeni bir kaşıkla güveçteki sosun yüzeyinde biriken yağları alıp, sosu ince bir süzgeçten geçirerek, orta boy bir tencereye aktarınız. (Süzgeçte kalan sebzeleri atınız.) Kalan yeşil ve kırmızı dolmalık biberleri de ekleyip, tencereyi harlı ateşe oturtunuz. Arasıra karıştırarak 15-20 dakika, biberler yumuşayıp, sos üçte birini çekinceye kadar kaynatınız. Ateşi kısıp, unlu tereyağı azar azar katarak, kalı ve pürtüksüz bir sos elde ediniz. Tencereyi ateşten alıp, sıcak olarak saklayınız.
Eti fırından alıp, üstündeki alüminyum kağıdı çıkarınız. Eti bir tahta üstünde kalın dilimler halinde keserek, ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz. Tenceredeki sosun yarısını üstüne döküp, yarısını da ısıtılmış bir sosluğa koyunuz. Maydanozu etin üstüne serpip, yanında sosuyla servis ediniz.
|