4 kalın kuzu pirzolası (her biri iki kalem pirzola kalınlığında)
1 tatlı kaşığı tuz
350 gr havuç (kabukları kazınıp, kuşbaşı doğranmış)
350 gr patates (kabukları soyulup, kuşbaşı doğranmış)
2 çorba kaşığı rafine yağ
1/2 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
3 arpacık soğanı (ince doğranmış)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı (küçük parçalar halinde kesilmiş)
300 gr enginar göbeği (konserve ya da hafifçe haşlanmış)
Orta boy bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurunuz. Tuzun yarısını serpip, tencereyi harlı ateşe oturtarak suyu kaynatınız. Su kaynayınca patates ve havuçları ekleyip, 5 dakika kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp, sebzeleri delikli kepçeyle çıkararak kuruladıktan sonra, bir kenara bırakınız.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180° C) getirip, ısıtınız.
Greniş ve büyük bir tencerede (ya da sahanda), rafine yağı orta ateşte kızdırınız. Pirzolaları, koyup, her iki yanlarını 2'şer dakika, renkleri hafifçe kahverengileşene kadar pişiriniz. Bir maşayla pirzolaları tencereden, ateşe dayanıklı bir cam kaba çıkarınız. Hafifçe haşlanmış patatesleri ve havuçları pirzolaların kızardığı tencereye koyup 2 dakika, çevirerek kızartınız. Sebzeleri bir delikli kepçeyle tencereden, pirzolaların bulunduğu cam kaba çıkarınız.
Tencereye et suyunu, kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu ve naneyi katınız. Ateşi açıp, tenceredeki malzemeyi karıştırınız. Sos kaynayınca tencereyi ateşten alıp yeniden, karıştırarak, sosu ateşe dayanıklı cam kaptaki sebze ve etlerin üstüne dökünüz. Biberi, soğanları ve küçük parçalar halindeki tereyağı yemeğin üstüne serpiştiriniz. Cam kabın üstünü kapatıp fırında 20 dakika, pirzolalar hafifçe yumuşayana kadar pişiriniz. (Yemek pişerken etlerin ve sebzelerin üstüne bir tahta kaşıkla sosundan sık sık dökünüz.) Tencereye enginar göbeklerini ekleyip, sosa bulayınız. Yemeği 10 dakika daha pişirip cam kabı fırından alınız.
Bostan güzeli pirzolanızı, kabında servis ediniz.
|