|
Ev Bozası |
|
mutfaktabirimivar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2007
Mesajlar: 293 Şehir: Ümitköy |
Kısa URL: https://ml.md/lc11692
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2007
3,203 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilo bulgur
250 gram ekmek mayası
1/2 kilo toz şekeri
Önce bulgur iyice ayıklanır. Bunun için bulguru daha emin bir yol olarak bir kaptan diğerine su ile süzerek ayıkla mak tercih edilmelidir. Böylece ayıklanmış ve yıkanmış olan bulgur bol su ile lapa gibi pişirilir. Ateşten indirilince sıcaklığını kaybetmeyecek şekilde kalın örtülere sarılarak sabaha kadar bekletilir. Bu durumda donmuş aşure kıvamında olan lapa, tel elekten geçirilir. Ayrı bir kapta ekmek mayası ılık su ile ezilir; tel elekten geçirilip bulgura katılır İstenilen tada göre toz şekeri ilâve edilir. Cam bir kavanoza veya emaye tencereye konulup ağzı kapatılır. Arada sırada kepçe ile savrulur. Bir gün sonra az ekşi, üç - dört gün sonra da ekşi boza elde edilir.
|
Boza |
|
sinan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2007
Mesajlar: 144 Şehir: İÇEL |
Kısa URL: https://ml.md/lc11374
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2007
2,565 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 bardak bulgur (Bulgur yerine darı, arpa, ya da bulgur-darı karışımı da kullanabilirsiniz.)
20 bardak su
2 çorba kaşığı tarçın
yarım bardak yoğurt
yarım tatlı kaşığı kuru maya
2.5 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı un
yarım çorba kaşığı vanilya
Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.
Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınca içine yoğurt katın.
Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın.
Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.
Tarçınla servis yapın.
Fotoğraf "hamur abla" tarafından gönderildi. 29.07.2019
|
Boza |
|
Safinaz
Aşçı
Kayıt: 17.09.2006
Mesajlar: 15 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc8855
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2006
2,945 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 2/3 su bardağı bulgur (500 gr.)
3 su bardağı toz şeker (500 gr.)
1 dolu çorba kaşığı kuru
Pakmaya (17 gr.)
1 su bardağı ılık su (200 gr.)
Tarçın
Kuru Pakmaya'yı ılık ve şekerli suda karıştırıp 10 dakika kabarmasını bekleyin. Diğer tarafta ayıklanmış bulguru geniş bir kapta bol su ile ezilinceye kadar pişirin. Bu arada su azaldıkça ilâve edin ve ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın. Ilık hale gelince kabarmış mayayı içine katıp iyice karıştınn. Emaye bir kap içinde ılık bir yerde 2-3 gün mayalanmak üzere bekletin bu arada sık sık kanştınn. Bozanın üstü gözgöz olunca içilebilecek kıvama gelmiş demektir, üzerine tarçın serperek servis yapın.
|
Boza |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc5985
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2006
2,741 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg pilavlık bulgur
150 gr ekmek mayası
2 çay kaşığı tarcin
400-500 gr toz şeker
Bulguru ayıklayıp, yıkayıp bol suda bulamaç gibi oluncaya kadar kaynatın.
Yoğurt mayalar gibi tencerenin üstünü örtüp bir gece kendi sıcaklığında dinlendirin. Ertesi günü sık bir elekten tahta kaşıkla ezerek geçirin. Aynı kaba sulandırılmış ekmek mayasını katın. Arzunuza göre toz şekerini de ilave edip iyice yedirerek karıştırın. Tekrar sık elekten geçirip, cam sürahi veya büyük kavanoza bu karışımı koyun. Karisim 4-5 gün içinde ekşiyip boza halini alır.
Bardaklara koyduktan sonra üzerlerine biraz tarçın, birkaç sıra leblebi ilave edip servis yapın.
ML® Naneli Ayran (görsel)
|
Boza |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc1591
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2006
3,193 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı bulgur
2,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay bardağı boza (maya için)
1- Bulgur ayıklanıp yıkanır. Bol su ile bir gece veya 45 saat bekletilir.
2- Ezilinceye kadar haşlanıp kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.
3- 4- 5 kaşık şeker ve maya olarak 1 çay bardağı boza karıştırılır. Ilık bir yerde 2- 3 gün mayalandırılır. (Boza koymadan da kendi kendine mayalanır; ancak süre daha uzun olur.)
4- Mayalanma süresince sık sık karıştırmak gerekir. Aksi halde tadında acıma olur.
5- Kokusu ve ekşiliği istenen duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur, karıştırılıp buz dolabında muhafaza edilir.
6- Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.
Not: Boza; porselen, cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.
ML® Naneli Ayran için tıklayın
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 17.01.2022
|
Boza |
|
goksimsir
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.01.2006
Mesajlar: 41
|
Kısa URL: https://ml.md/lc916
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006
3,372 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bulgur 1 kg.
Pirinç 250 gr.
Toz şeker 1 kg.
Ceviz büyüklüğünde yaş maya
Tarçın (istenildiği takdirde)
Bulguru ve pirinci ayrı ayrı haşlayın. İkisini birlikte blendırdan geçirin. İçine toz şekeri de katın ve bir taşım kaynatın.Sonra ocaktan alıp karıştırarak ılıtın. Yaş mayayı katın. Üzerini bezle örtüp ılık bir yerde göz göz olana kadar bekletin. Hazır olunca istenirse tarçın serperek servis edin.
Not: Bulgur yerine darı, arpa yada bulgur darı karışımı da kullanabilirsiniz.
|
|