3 adet ince barsak (deliksiz) (Sıcak ve limonlu suda iyice yıkanmış ve beyazlatılmış olacak.)
600 gr. kıyma (dana-koyun karışık tercih edilir)
1 fincan pirinç (sıcak suda bekletilmiş)
2 orta boy domates (yemeklik doğranmış)
1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
1/2 demet maydanoz
1 tutam tuz
1 bardak domates suyu
Suda bekletilen kıymanın kanı iyice çıkmış olacak. Kıyma sıkılarak diğer malzeme ile karıştırılır. Bir ucu bağlanan barsağm diğer ucu açılarak, malzeme gevşek olarak doldurulur ve bu ucu da bağlanır. İstenen ölçüde bumbarlar için, barsak 10-15 cm.'de bir iplikle bağlanır. 3 barsak da hazır olunca birkaç yerinden delinerek sıcak suda haşlanırlar.
Pişince, kepçeyle sudan çıkarılan bumbarlar, soğuyunca da iple bağlı olduğu yerlerden kesilir. İsteğe göre, tek tek yağda kızartılır veya bir tepsiye dizilip üzeri yağlanarak fırında pişirilir. Yanında kızarmış patates ve bol salata ile servis edilir.
Bumbarın haşlama suyu da, bir miktar pirinç ilavesi ile tekrar kaynatılarak, bol limonla lezzetli bir çorba olur.
|