Malatya Valiliği
750 gr ıspanak
2 su bardağı yarma
½ yarım su bardağı orta bulgur (köftelik)
2 kg yoğurt
2-3 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Yarma, orta bulgur ve tuzu su ilavesi ile yoğurun. Yoğrulan hamuru, nohut büyüklüğünde çimdik yapın. Diğer tarafta bir tencereye 5-6 su bardağı su koyup, içine tuz atarak kaynatın. Kaynayan suya çimdiklenmiş köfteler atarak pişirin.
Pişen köfteleri süzgece alın.
Ispanakları ayıklayıp, yıkayıp doğrayın.
Kapaklı bir tencerede su koymadan kısık ateşte öldürün. Tenceresinde soğumasını bekleyin.
Yoğurdu geniş bir kâseye alın, ezilmiş sarımsak ve tuz ile çırpın. Soğumuş köfteleri ve ıspanağı koyarak karıştırın.
Geniş bir servis kabına alın. Tereyağı eriterek kırmızı pul biber koyun. Ateşten alınan köftelerin üzerine gezdirin.
Not: Bu köfte dört mevsimde yapılır denilse de en çok yaz mevsiminde pişirilir. Ayrıca semizotu (pirpirim) ve pancar yaprağı (pezzik) ile de aynı şekilde hazırlanır.
|