|
|
Çakallı Melemeni Samsun |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc111947
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2015
3,037 defa indirildi / yazdırıldı
|
BA Merhaba Sizi ve işletmenizi tanıyabilirmiyiz?
İİ Ben İsa İnanç. Burası "Muhtarın yeri"
BA Burası kaç yıllık işletme?
İİ Burasını dedem 1949'da kurmuş, biz 3. kuşak oluyoruz. O zamanlar Eski Ankara yolundaymışız, sonra buraya yeni yola gelmişiz.
BA Çakallı bu bölgenin adı burada sıra sıra bir çok melemenci var. Çakallı Menemeninin özelliği nedir?
İİ Bu bölgede çok fazla menemenci var ama en eskisi biziz. Çakallı menemeni sonuçta bir yumurta yemeği, domates, biber, kaşar peyniri tereyağı ve yumurtadan oluşuyor.
BA Bu saydığınız ürünler buranın yöresel ürünleri mi?
İİ Hepsini de dışarıdan alıyoruz ama kullandığımız ürünler iyi ve birinci sınıf ürünler.
BA Yumurtanın sadece sarısını kullanıyorsunuz neden?
İİ Çünkü çiftlik yumurtası beyazı sarısından daha fazla. Dedem zamanında hakiki köy yumurtası kullanılırdı, o yüzden yumurtanın sarısı da beyazı da kullanılırdı. Şimdi gerçek köy yumurtası bulamadığımız için sarısını ayırıyoruz.
BA Peki beyazları ne yapıyorsunuz?
İİ Beyazları atıyoruz.
BA Herhangi bir şekilde değerlendirilemiyor mu?
İİ Malesef.
BA Çakallı menemeni nasıl yapıyorsunuz?
İİ Önce tavaya biraz tereyağı koyup ısıtıyoruz, üzerine biberleri atıyoruz, biberler biraz yumuşayınca, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılmış domates koyup biraz ezerek kavuruyoruz. Üzerine biraz rendelenmiş kaşar atıp hemen ardından kişi başına 2 adet yumurtanın sarısını atıp iyice karıştırıyoruz, bazı müşterilerimiz yumurtasız istiyor, ve bu şekilde servis yapıyoruz. Acı isteyen olursa pişme sırasında kırmızı pul biber de katabiliyoruz. Müşteri isterse pişme esnasında soğan da ilave ediyoruz.
BA Servis ile neler veriyorsunuz?
İİ Pide, turşu, domates ve ayran veriyoruz, istiyenlere de acı biber turşusu veriyoruz. Ayranı kendimiz hazırlayıp sürahide veriyoruz.
BA Pineniz mayasız hamurdan ve oldukça kalın, özelliği nedir?
İİ Pide burada üretilen yerel ürün, menemene oldukça yakışıyor. Dedem zamanında kete veriliyordu. Kete süt, zeytinyağı ve yumurtadan yapılıyor bugünkü maliyetle en az 2 lira, bu maliyeti arttırdığı için günümüzde pide veriliyor.
BA Menemenden başka ne gibi ürünleriniz var?
İİ Sucuklu, pastırmalı ve kavurmalı yumurtamız da var?
BA Menemen mi, yoksa melemen mi?
İİ Eskiden adı melemenmiş, zaman içinde menemen olmuş.
BA Çalışma saatleriniz nasıl?
İİ Vardiyeli olarak 24 saat çalışıyoruz.
BA İsa Bey çok çok teşekkür ederim.
İİ Ben de size teşekkür ederim Banu Hanım.
|
|
Çakallı Melemeni Samsun Tarifleri Söyleşiler
|
|