|
CANFES BÖREĞİ (Çankırı) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc48309
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2010
3,202 defa indirildi / yazdırıldı
|
İç malzemesi:
5-6adet yumurta
Dereotu
Tereyağı
Tuz
Hamuru:
1 çay bardağı süt ya da yoğurt
2 yumurta
3 yemek kaşığı ya da 1 kahve fincanı sirke
Tuz
Aldığı kadar un
Yufkaları yağlamak için sıvıyağ
Yufkaları açmak için nişaşta.
İç malzemesinin hazırlanması:
Kızdırılmış tereyağına yumurtalar kırılır ve karıştırılmadan katılaşması sağlanır. Sonra yumurtalar kaşıkla ufaltılıp içinetuz ve ince kıyılmış dereotu ilave edilip karıştırılır.
Böreğin hazırlanışı:
Yukarıda berilen malzemelerle yoğrulan hamur 20 pazıya ayrılır. Pazılar nişşata ile baklava yufkası inceliğinde açılır ve yaygılara serilerekbiraztepsermesi yani kuruması sağlanır. 10 adet yufka araları sıvıyağla yağlanarak yağlanmış börek tepsisine yerleştirilir. Üzerine iç malzemesi dağıtılarak yayılır. Kalan 10 adet yufka daaraları yağlanarak üzerine yerleştirilip üzeri sıvıyağla yağlanarak fırında pişirilir.
Not: Bu börekte iç malzemesi olarakpeynirli ya da kıymalı iç de kullanılabilir.Ancak geleneksel yöntemde yumurta ve dereotlu iç malzemesi kullanılırdı. Bu tarif Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı tarafın dan 2007 yılında çıkan Nimet Berkok Toygar ve Kamil Toygar'ın yayına hazırladığı ve benim yazmış olduğum Çankırı'da kadınların tasarrufa yönelik uygulamaları isimli (93-200 sayfaları içinde)yayınlanmıştır.
|
|