1 çayot (yaklaşık 350 g; 4'e bölünüp, çekirdekleri temizlenmiş)
1 limon
1 çorba kaşığı sirke
1/2 tatlı kaşığı hardal
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 çorba kaşığı taze kişniş (kıyılmış)
1/2 tatlı kaşığı tozşeker
bir tutam tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1 çarliston biberi (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, boylamasına 2'ye kesilmiş)
4 taze kişniş dalı (süsleme için)
Dörtte bir çayot parçalarını uzunlamasına ince dilimler halinde, dibe 1 cm kalıncaya kadar kesin (dilimleri birbirinden ayırmayıp, yelpaze biçimi verin). İşlemi öbür dörtte bir parçalara da uygulayın.
Bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, içine delikli buğulama kabı yerleştirerek, orta ateşe oturtun ve bir taşım kaynatın. Kaynayınca yelpaze biçimi verdiğiniz çayotlan buğulama kabına koyup, tencerenin kapağını kapatarak, iyice yumuşayıncaya kadar (4 - 5 dakika) buharda pişirin. Sonra tencereyi ateşten afıp, delikli spatu-layla çayot yelpazelerini düz bir servis tabağına çıkarın.
Limonu ortadan 2'ye kesip, yarım limon parçalarından birini dilimleyerek bir kenara ayırın. Öbür yarım limonu bir kâseye sıkıp, sirke ve hardalı ekleyin. Bir çatalla çırparak çiçekyağını da katıp, kişniş, tozşeker, tuz ve karabiberi ekleyerek, karıştırın. Hazırladığınız bu sosu servis tabağındaki çayotların üstüne döküp, tabağı buzdolabına kaldırın.
Çarliston biberi parçalarını bir kâseye koyup, üstüne 1/4 litre kaynar su dökerek, 20 dakika bir kenarda bekletin. Sonra biber parçalarını bir kaşıkla çıkarıp (bekletme suyunu atmayın), blendıra koyun. Kâsedeki bekletme suyundan 4 çorba kaşığı kadarını ekleyin. Buzdolabındaki tabağı alıp, çayotlan bir süzgeçte süzerek, süzülen sosu blendıra katın. Blendırda püre kıvamı alıncaya kadar karıştırıp, sosu çok ince gözeneklf tel süzgeçten bir kâseye geçirin.
Sosu dört servis tabağına kaşıkla bölüştürüp, yelpaze biçimi çayotlan da tabaklara aktarın. Her tabağı bir kişniş dalı ve bir limon dilimiyle süsleyip servis yapın.
Not: Çayot yaygın bulunmayan bir kabak çeşididir. Yerine, tadı aşağı yukarı aynı olan bostana kabağı, ya da görünüşten fedakârlık edilerek dolmalık kabak kullanılabilir.
|