|
Çetimekli Ekmek (Bodrum Muğla) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172886
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2023
191 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bodrum Belediyesi
Ekşi Maya için:
Organik tam buğday unu
İçme suyu
Tuz
Ekmek için:
1 kg un
100 g çetimek
100 g ekşi maya
1 çorba kaşığı tuz
Yeterli miktarda ılık su
Ekşi Mayanın Hazırlanışı:
1. Gün: 1 su bardağı organik tam buğday unu, 1 çay bardağı içme suyu ve bir tutam kaya tuzunu cam kasenin içinde elinizle veya tahta kaşıkla karıştırın. Üstünü tülbentle örtüp 2 gün oda sıcaklığında bekletin.
3. Gün: Hamurdan hafif ekşimsi bir koku gelmeye başlayacak vehamurun üstü çatlayacaktır. Kasenin tabanına baktığınızda küçük hava kabarcıkları oluştuğunu göreceksiniz. Bu hamurun üzerine 1 su bardağı un ve 1 çay bardağı su ilave ederek tekrar yoğurun. Üstünü örterek 1 gün dinlendirin.
4. Gün: Hamur biraz daha ekşimsi kokacak ve kabarmış olacaktır. Bu hamurun üzerine 2 su bardağı un ve 2 çay bardağı su ekleyerek tekrar yoğurun. Üstünü örterek 1 gün dinlendirin.
5. Gün: Ekşi mayanız hazırdır. (Mayanın güzel bir ekşimsi kokusu olmalıdır. Kötü kokuyorsa veya üzerinde değişik renkte küfler oluşmuşsa atılmalıdır).
Ekmeğin Hazırlanışı: Una tuz ilave edin. Çetimeklerin yarısını havanda kırın. Ekşi mayayı ılık su ile inceltin. Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırın ve ılık su ekleyerek hamuru yoğurun. Üzerini bir bez ile sarın. Oda sıcaklığında 4 – 5 saat dinlendirin.
Hamur kabardıkça bir tahta kaşık yardımı ile indirin. Hamuru büyük bezeler halinde el yardımı ile düzeltin. Üzerine kalan çetimekler ile taze yapraklarından serpiştirin. Odun ateşinde kızdırdığınız saçta iki tarafını da pişirin.
Not: Porsiyonu 1135 kcal; iştah artırıcıdır; böbrek rahatsızlıklarında, özellikle kum dökmede faydası vardır; mide rahatsızlıklarına gelir.
|
|