|
Çömlek Peyniri (Kapadokya Nevşehir) |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 917 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc182976
Gönderme Tarihi: 10.May.2025
13 defa indirildi / yazdırıldı
|
Süt
Yoğurt Suyu
Tuz
Süt, küçük bir kazanda kaynatılır.
Yüzü kaymak tutmaya başladığı zaman içerisine yoğurt suyu dökülür.
Yoğurt suyu sütü mayalar ve peynir haline dönüştürür.
Bu peynir bez torbalara dökülüp sıkılır.
Ağzı bağlanır ve iki taş arasına konularak bir gün bekletilir.
Bu şekilde 5-6 kez peynir yapılıp biriktirilir.
Bir leğen içerisine elle ufalanıp tuzu atılır ve yoğrulur.
Yoğrulan peynir, dibine tuz konulan çömleğin içine bastıra bastıra sıkıca mümkün olduğu kadar boşluk bırakmadan doldurulur.
Doldurulan bu çömleğin ağzı bir bez ile bağlanır ve bez çömlekle birlikte iyice ıslatılır.
Serin ambarlarda (genelde yeraltı kentine bağlantısı olan kayadan oyma doğal ambarlar) eşilen bir çukura ağzı aşağı gelecek şekilde gömülür ve üzeri toprakla iyice kapatılır.
Çamur olana kadar sulanır. Bu sulama işlemi 15 günde bir tekrarlanır.
4 ay ile 1 yıl arasında gömülü kalan peynir çıkarılır.
Açıldığında ağız kısmına isabet eden peynir atılır. Diğer kısımları yenir.
|
|