https://www.karakuskuruyemis.com
BA Çorum deyince akla leblebi geliyor. Siz de Çorum'un en eski ve en ünlü leblebicisisiniz. Öncelikle adınızı, soyadınızı öğrenebilir miyiz?
HK Adım Hüseyin Karakuş.
BA Kaç senedir hizmet veriyorsunuz?
HK 1960 yılından bu yana leblebi konusunda hizmet veriyoruz.
BA Çorum'un leblebisi neden meşhur?
HK Çok eskiden beri gelen bir kuruyemiş kültürümüz var. Bu civarın nohudu meşhurdur, nohuttan ne olur, leblebi olur.
BA Sevilmese bu kadar güzel ve kaliteli ürünler yapılmaz.
HK Vatandaş leblebiyi seviyor, istiyor, devamlı imalat yapıyoruz.
BA Şimdi leblebiler de şekil değiştirdi, çok fazla çeşidi yapılıyor, çeşitlerden biraz bahseder misiniz, çakıl leblebi diyorlar?
HK Çikolatalı leblebinin bütün çeşitlerinden var, şekerliler var, her türlü şeyle leblebileri kaplıyoruz.
BA Soya soslu görüyorum.
HK Soslu, cipsli, acılı, ballı, aklınıza gelen her çeşidi yapılıyor.
BA Cips leblebi nasıl oluyor?
HK Sosu cips tadında. Nohut da temel gıdadır, mercimek, pirinç, buğday gibi. Mesela buğdaydan da her şey yapılıyor, pasta yapılıyor, ekmek yapılıyor. Bunun gibi nohut da temel malzemedir ve her şeye girer. Nohudum türlü türlü yemekleri yapılıyor, humus yapılıyor, salatası yapılıyor...
BA Nohut her yerde, pilavlarda, çorbalarda.
HK Bu çeşitlilik ve tanıdıklık vatandaşın leblebiye olan meylini ve ilgisini arttırıyor. Lezzet ölmez daima yaşatılır, Çorum halkı leblebisini sevdiği için asırlardır yaşatıyor.
BA Leblebilik nohudun özelliği nedir?
HK Nohudun çok fazla çeşidi var, bölgesel olarak da tür olarak da iklimsel olarak da çok fazla nohut çeşidi var, örnek olarak; yumuşak nohut var, sert nohut var, Balıkesir nohudu var, uzun nohut var, Kırkağaç nohudu var, Tavşanlı nohudu var, gökçe nohudu var. Bu kadar çeşit içinden leblebilik nohut ayrı bir çeşittir.
BA Özel mi yetiştiriliyor?
HK Tabi özel olarak yetiştiriliyor.
BA Yani her nohuttan leblebi olur mu?
HK Her nohuttan leblebi olmaz, leblebilik nohut özellikle kırmızı nohut olmalı, beyaz renkte olmayacak.
BA Siz bu işe çocukluktan mı başladınız?
HK Baba mesleğimiz, çocukluktan başladık.
BA Nohuttan nasıl leblebi yapılıyor, kısaca anlatır mısınız?
HK Çok fazla işlem basamağı var; nohut önce elenir, sıkılır kavlanır, dinlenmeye bırakılır, kabuğu ayrılır. Kazanlarda tutulur, sonra tavalarda kavrulur, beyaz şeklini alır.
BA Beyaz leblebi bu şekilde mi yapılıyor?
HK Bu beyaz leblebiden sonra bir daha kavrularak son şeklini alır, bu da sıcak kavurmadır.
BA Beyaz leblebi güzeldir ama serttir?
HK Beyaz leblebi bir sefer kavrulur. Meşhur olan güzel olan sarı leblebidir.
BA Nohut ne kadar zamanda leblebi oluyor?
HK Nohut 2-3 ayda leblebi oluyor.
BA Bu elemenin olsun kavurmanın olsun fabrikasyon makineleri var değil mi?
HK Tabi eleme makineleri, kavurma makineleri, büyük kaynatma kazanları, dinlendirme tezgahları, bu aşamalardan 3 ay sonra leblebi yapılır.
BA Leblebilik nohudun hasadı ne zaman yapılıyor?
HK Diğer nohutlardan farkı yoktur, aynı zamanda hasat edilir.
BA Kaç şubeniz var?
HK Biz kalabalığız kardeşler olarak aynı isim altında birçok şubemiz var.
BA Çorum'un en eski leblebicisi siz misiniz?
HK Çorum'da bizim kadar eski olan başka arkadaşlar da var.
BA Çorumlu olup da şehir dışında olan yaşayanlar leblebilerini özlüyor mu?
HK Mesela bayramlarda şehir dışından gelen Çorumlulara biz yetiştiremiyoruz, alıp götürüyorlar. Askeri, öğretmeni ya da göç edenler bayramda geldikleri zaman biz leblebi yetiştiremiyoruz. Alışmış, seviyor, giderken alıyor.
BA Leblebinin faydaları nelerdir?
HK Tokluk hissi verir, yağlı olmayan tek kuruyemiştir, zayıflamak isteyenlere yardımcı olur.
BA Zaten gördüğüm kadarıyla Çorum'da kilolu insan yok.
HK Evet genelde öyle.
BA Leblebicilik alanında ileriye yönelik olarak ne düşünüyorsunuz?
HK Öncelikle bütün Türkiye'ye yaymayı çok isterim.
BA Çorum leblebisini bilmeyen yoktur ama her yerde bulamayabiliyor.
HK İşte biz de ülkenin her tarafında bulunabilmesini istiyoruz üretimimiz hiç bir şekilde yetişmiyor.
BA Bana göre leblebi; çok nezih bir kuruyemiş, hafif, yağsız, dayanıklı ve lezzetlidir, yediğiniz zaman pişmanlık duymazsınız, peki Hüseyin Bey çok teşekkür ederiz.
HK Ben de size çok teşekkür ederim.
|