Aydın Valiliği
1 bağ dalgan (ısırganotu)
1 bağ gelincik
2 adet pırasa
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı yoğurt
1 kilo el açması yufka (1 kilo undan hamur açılarak da hazırlanabilir)
2 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
Dalgan ve gelincik otları ayrı ayrı derin kaplarda bol su ile yarım saat bekletilir iyice yıkanır. Süzgüye alınır, süzülür.
Pırasalar ayıklanır. Süzgüden alınan dalgan ve gelincik otları ince ince doğranır. Geniş bir tepsinin içine alınır. Pırasalar da ince ince doğranarak aynı tepsi içine konulur ve hepsi iyice karışana değin harmanlanır.
Geniş bir ocak sinisinin zemini bolca zeytinyağı ile yağlanır. 2 kat yufka üzerine harmanlanmış otların yarısı alınarak düzgünce serpiştirilir, yayılır.
Üzerine tuz, kırmızı toz biber ve bir miktar zeytinyağı eklenir. 2 kat yufka daha aynı işlemlerle tepsi içine alınır.
Otların geri kalanı eklenen yeni yufkaların üzerine düzgünce serpiştirilerek yayılır.
Tekrar tuz, kırmızı toz biber ve biraz daha zeytinyağı eklenir. Üzerine kalan yufka yerleştirilir. Sini böreği yer ocağında ara ara döndürülerek pişirilir. Altı piştikten sonra çevrilir ve aynı şekilde döndürülerek pişirilir.
Yoğurtla ikram edilir.
Not: Odun ateşi üzerinde bol zeytinyağı ile tepside çevrile çevrile pişirilir. Aydın’da her yerde kolayca yapılan lezzetli bir börektir.
|