1.500 kg. dana eti (döş tarafından)
800 gr. pazı yaprağı 200 gr. tereyağı
2 yumurta
Tuz
Biber
Kimyon
Yenibahar
Kekik
Maydanoz
1 diş sarmısak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 baş soğan
3 taze soğan
Kemikleri çıkartılmış dana döşü eti sarma olacak şekilde yassıltırılarak alınmalıdır. Pazının sadece yapraklarını alın. Kaynar tuzlu suda, yumuşatacak kadar haşlayın. Sıkın, ince kıyın. Aynı anda sarmısağı ve taze soğanları da ince doğrayın, tereyağını da parça parça ilave edin. Bu malzemeye yumurtaları kırın, tuzlayıp, biberleyin, kimyonu yenibaharı kekiği katın, karıştırın. Dana döş etini yayın, hazırladığınız içi iri rulo şeklinde etin ortasına koyun, sıkça sarın, iple bağlayın, iki ucu dikip kapatın. Tencerede zeytinyağ ısıtın, sarmayı sık sık çevirerek, bu yağda pembeleştirin. Biriken yağı tahta kaşıkla alın, iri çentilmiş soğanı, dere otunu, maydanozu ilave edin, bir iki kaşık sıcak su ile sulandırın, tencereyi kapatın. Orta ısıdaki ateşte, eti çevirerek, 1.30 dakika kadar pişirin. Pişen sarmayı dilim dilim keserek servis yapın, salçayı bir kasede sofraya getirin.
Not: Dana sarması soğuk olarak da yenir.
|