Nursen Turan
Anesteziye alerjisi olanlara, kronik hastalıkları nedeniyle anestezi uygulanması riskli bulunanlara, hamileliğinin ilk 3 ayında diş tedavisi gerekenlere ve dişçi koltuğundan korkanlara yeni bir umut belirdi. Diş ve diş eti hastalıklarında "lazer yöntemi", ağrısız, kansız, anestezisiz ve komplikasyon riski düşük tedavi olabilme imkanı sunuyor.
Oral Lazer Uygulamaları Derneği Başkanı Dr. Nükhet Berk, "Atomize su spreylerinin lazer enerjisiyle birleşmesi sonucunda elde edilen hidrokinetik enerji" prensibiyle çalışan yeni yöntemle, diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinden diş estetiğine kadar her türlü işlemin yapılabildiğini söyledi.
Lazer yöntemi ile çürüklerin temizlendiğini, diş dolgularının, kanal tedavilerinin yapılabildiğini, kök ucundaki iltihapların kurutulduğunu, diş etindeki ve çene kemiğindeki her türlü cerrahi işlem ile estetik diş tedavilerinin gerçekleştirildiğini, diş etinin şekil-lendirilebildiğini anlatan Dr. Berk, bunların yanı sıra diş renginin beyazlatıldığını, hassas dişlerin hassasiyetinin giderildiğini, aft ve uçuk tedavilerinin yapıldığını kaydetti.
Dr. Berk'in, lazer yöntemiyle yapılan tedaviye ilişkin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Lazer tedavisinin avantajları nelerdir?
Lazer ile dişe ve diğer dokulara temas edilmeden çalışıldığı için sürtünme, basınç, ısı ve titreşim olmaz. Herhangi bir ses duyulmaz ve lazer enerjisi, beyine ağrı iletimini kestiği için ağrı ya da basınç hissedilmez. Bu yöntem ile yapılan dolgular diğer yöntemden daha dayanıklıdır. Lazer kullanılan bölgelerde yüzde 100 dezenfeksiyon ve sterili-zasyon sağlandığı için, o bölgede tekrar enfeksiyon oluşması ve çürük başlaması söz konusu değildir. Lazer ile yapılan cerrahi girişimlerde, hemen hemen hiç kanama olmağı gibi işlem sonrasında da ortaya çıkabilecek şişme ve komplikasyon ihtimali de yoktur.
Lazer tedavisinde anestezi uygulanır mı?
Lazer yöntemiyle yapılan tedavilerin yüzde 90'ında anestezi uygulanmaz. Ancak kapsamfı cerrahi müdahalede anestezi yapılır. Bu nedenle anesteziye alerjisi olanların, böbrek ve kalp gibi kronik hastalıkları nedeniyle anestezi uygulanması riski bulunanların bu yöntem ile tedavileri yapılabilmektedir. Diş ve diş eti problemi yaşayıp da hamile olduğu için tedavi imkanı bulamayanların da lazer ile sağlıklarına kavuşmaları sağlanmaktadır.
Dişlerde beyazlatma yapılabilir mi?
Diş estetiği veya son yıllarda çok sık kullanılan ancak uzun süren diş beyazlatma işlemi de bu yöntem ile daha kısa sürede yapılabilmektedir. Dişler, lazer yöntemiyle, muayenehane ortamında tek seansta ve yaklaşık 30 dakikada 5-6 ton beyazlanabiliyor. Ayrıca klasik yöntemlerle hiçbir şekilde önlenemeyen ve tedavi edilemeyen aftlar ve uçukların da iyilestirilebilmesi kolaylıkla sağlanabilir.
Diş etlerinde genetik olarak aşırı derecede mor renklenme bulunan hastalarda, 3 veya 4 seans boyunca lazer ile peeling yapılarak sorun halledilebilir.
Her hekim lazer tedavisi uygulayabilir mi?
Lazer yöntemini, bu konuda özel eğitim almış diş hekimleri uygulamalıdır. Hatalı ya da yanlış kullanım sonucunda dokular zarar görebilir, kemikte yanma ya da iltihap oluşabilir. Diş hekimlerinin yüzde 90'ında bulunan mavi ışıklı cihaz, lazer olarak düşünülmemelidir. Bu güçlendirilmiş gün ışığıdır ve beyaz dolgunun sertleştirilmesi için kullanılır. Hastalar, lazer cihazını ve hekimin sertifikasını görmeli, ondan sonra da tedavi olmalıdır.
|