Tuğrul Şavkay
1 kg. domates ya da yeşil domates (frenk patlıcanı)
500 gr. kıyma
200 gr. soğan (ince kıyılmış) (2 orta boy)
100 gr. pirinç (ayıklanıp, yıkanmış), (1/2 su bardağı)
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Domateslerin diplerinden, içlerini oymak için birer kapak kesin, fakat kapağı gövdeden ayırmayın. Buradan çekirdeklerini temizleyip, etli iç bölümünü boşaltın.
Domateslerin içlerini ince ince doğrayın. Bir kapta kıymayla ince kıyılmış soğanı, pirinci, tuzu, biberi ve domateslerin içini iyice karıştırarak dolma içini hazırlayın.
Hazırladığınız dolma içini domateslere doldurun. Dolmaları tencereye dizip kestiğiniz kapakları kapatın. Üzerlerini aşacak kadar su ya da et suyu ekleyip, tencerenin kapağını örtün.
Dolmaları kısık ateşte, suyunun yarısını çekinceye kadar, yaklaşık 20 dakika pişirin.
Pişen dolmayı sahanlara aktarıp, sıcak olarak servis yapın.
|