1 kg kuzu kolu (kemikleri ve yağlan ayıklanmış)
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı ya da 3 çorba kaşığı rafine yağ
1 diş sarımsak (dövülmüş)
1 su bardağı et suyu ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
500 gr domates (haşlanıp, kabukları soyularak çekirdekleri ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış)
1 çorba kaşığı un (2 çorba kaşığı suyla karıştırılmış)
2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
Keskin bir bıçakla eti, 3,5 cm büyüklüğünde kuşbaşı doğrayınız. Büyük bir tencerede 4 çorba kaşığı tereyağı (ya da 2 çorba kaşığı rafine yağı) kızdırıp, etleri sık sık karıştırarak 7-8 dakika, her tarafları pembeleşene kadar kızartınız.
Sarımsak, et suyu (yada tavuk suyu), tuz ve biberi katıp, iyice karıştırarak kaynatınız. Ateşi kısıp eti ağır ateşte 30 dakika, bıçak ete kolaylıkla batana kadar pişiriniz.
Bu arada, kalan 2 çorba kaşığı tereyağı (yada 1 çorba kaşığı rafine yağı), küçük bir tencerede, orta ateşte kızdırıp, domatesleri içinde 5 dakika, sık sık karıştırarak pişiriniz. Tencereyi ateşten indirip bir kenara bırakarak sıcak kalmasını sağlayınız.
Suyla karıştırılmış unu, tenceredeki ete katıp sürekli karıştırarak 3 dakika, sos hafif koyulaşana kadar pişiriniz. Sonra küçük tenceredeki domatesleri ekleyiniz. Tencereyi ateşten indirip yahniyi sıcak servis tabağına boşaltınız. Üstüne kıyılmış maydanoz serpip servis ediniz.
Not: Domatesli kuzu sotenin yanında garnitür olarak patates püresi ve yeşil salata ile servis edilebilir.
|