Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
Dünya mutfağına baktığımızda pilavlar birçok yemeğin en sık kullanan garnitürü olarak karşımıza çıkar. Pirinçle uyumlu olmak koşuluyla hemen her yiyecekle pilav yapılabilir. Dünya mutfağında pilav ulusların farklı kültürlerini yansıtan sofraların vaz geçilmezi gibidir. Zengin çeşitleri olan pilav içine konulan çeşitli baharatlar, otlar, deniz ürünleri, etler, sebzeler vb. ile hazırlanabilir. Pilavların sayılamayacak kadar çok çeşidi vardır. Dünya mutfağında zengin çeşitliliğe sahip pilavların işlem basamaklarındaki ufak tefek değişiklikler, farklı lezzetleri ortaya çıkarır. Pilavın garnitür olarak sunulduğu yemeklere örnekler verecek olursak;
Kuzu ve dana etinden hazırlanan kıyma ya da kuşbaşı ile
Tavuk, hindi ile
Bıldırcın, çulluk, keklik ile
Et yemekleriyle,
Sebze yemekleriyle
Deniz ürünlerinin yanında garnitür olarak kullanılır.
Dünya mutfaklarında pilav pişirme teknikleri beş ana başlıkta toplanabilir:
Suriye Usulü Pilav
Lübnan Usulü Pilav
Mısır Usulü Pilav
İran Usulü Pilav
Çin Usulü Pilav
Dünya mutfaklarında Pilav Örnekleri:
İtalyan Usulü (Rizotto)
İspanyol Usulü (Paelle)
Arap ve İran Usulü
Çin Usulü
Hint Usulü
Japon Usulü
|