Kısa URL: https://ml.md/lc107364
Gönderme Tarihi: 06.May.2015
2,340 defa indirildi / yazdırıldı
Türkçe altyazılıdır.
Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz
bu bölümümüzde surlarıyla ünlü Diyarbakır'ımıza uzanacağız
ve "Duvaklı Pilavın" tarifini paylaşacağız
ama isterseniz önce gerekli malzemelere bir gözatalım
2 su bardağı pirinç
250 gram kıyma
2 çorba kaşığı tereyağı
1 büyük çay bardağı badem
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
ve 3,5 su bardağı tavuk suyu
duvaklı pilav için gerekli malzemeleri öğrendik
ilk işlem olarak; bademlerin ince kabuklarını çıkartmak için kısa süre haşladık
daha önce de göstermiştik ama bir kez daha gösterelim
bu şekilde çekerek çıkartıyoruz yani soyuyoruz
bütün bademleri bu şekilde aynı işlemden geçiriyoruz
şimdi artık kavuralım
tencereyi ateşe yerleştirdik
biliyorsunuz 2 çorba kaşığı tereyağımız vardı
yarım kaşığını tencereye atıyoruz
ve hazırladığımız bademleri ilave ediyoruz
bademler pembeleşene kadar kavuruyoruz
bademler pembeleşti
şimdi üzerine kıymayı ilave edeceğiz
kıyma da suyunu bırakıp çekene dek birlikte kavuracağız
kıyma kavruldu, şimdi kıyma için yeteri kadar tuz koyuyoruz
pilava da koyacağız
ve karabiber ilave ediyoruz
şöyle kısa süre daha kavuruyoruz
artık ateşi kapatacağız
harcımızı alacağız, aynı tencerede pilavı pişireceğiz
şimdi bunu kenara koyalım
hatırlarsanız ayırdığımız tereyağımız vardı
tamamını aynı tencereye bırakıyoruz
ateşimizi tekrar yakıyoruz
pirinci bol suda yıkadık...
ve iyice suyunu süzdük
şimdi pirinci de ilave edelim
kavurmaya başlayalım
Diyarbakır'da olduğunu anlamak için şöyle bir adet vardır...
'açtığımız zaman ortaya yağ toplanıyorsa olmuş demektir' derler
biz de o vakte kadar kavuralım
yağ ortada toplanmaya başladı
şimdi biraz da tuz ilave edelim
tuzu da şöyle birkaç tur karıştıralım
hazırladığımız tavuk suyu var, normal su da olabilir...
şimdi suyumuzu verelim
normal sade pilav pişiriyoruz
şöyle bir karıştıralım
kaynama noktasına geldikten sonra 12 dakika pişireceğiz
pilavımız gayet güzel pişti
şöyle bir karıştıralım
üzerine emici bir kağıt ya da bir tülbent kapatılabilir
ateşi de kapattık yarım saat dinlendiriyoruz
yarım saat sonra
artık duvaklı pilavımızı servis zamanı
pilavımız dinlendi, kapağını açıyoruz
pirinçlerimizi ezmeden alt-üst ederek karıştırıyoruz
ve servis tabağına yeteri kadar bırakıyoruz
üzerine duvağını bırakacağız
harika bir lezzet
Diyarbakır'lılara teşekkür ediyoruz
afiyetle yemek üzere...
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
güzel Diyarbakır'ımıza uzandık ve "Duvaklı Pilavın" tarifini paylaştık
en kısa sürede denemenizi, Diyarbakır'ı ve bizi hatırlamanızı rica ediyorum
hoşçakalın efendim...