Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Ekşili Paça (Kahramanmaraş)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Ekşili Paça (Kahramanmaraş)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc107517
Gönderme Tarihi: 12.May.2015
3,213 defa indirildi / yazdırıldı




Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan


1 keçi kellesi
4 tâne ayak
1 baş sarımsak
1 yemek kasıgı sumak eksisi
1 yemek kasıgı kırmızıbiber
Tuz

Kelle ve ayaklar büyük bir tencerede hafif tuzlu suda iyice haslanır. (Yeterince haslanan kellenin suyu kar gibi agarır.)
Tencereden çıkarılan kelle paçanın etleri sıyrılır. Küçük parçalara bölünerek ayrı ayrı kaplara konur. Siyah kısmı ayrı, yaglı kısmı ayrı, beyin ayrı, dil ayrı, paça ayrı olacak sekilde biriktirilir. Sonra müsterilerin istegine göre asagıdaki gibi hazırlanarak servis yapılır.
Kellenin suyuna sumak eksi ve tuzda ezilmiş sarımsak konur. Üzerlerine yagda yakılmış kırmızıbiber konur. (Kelle paça servis tabagına alındıktan sonra yağ konur.)
Servis yapılırken bir tabaga, (istege göre) kelle paça eti konur. Üzerine kellenin suyu konur. Sonra yagda kavrulmuş kırmızıbiber konarak servis yapılır.
Kelle paçanın yanında yesilbiber, tere, maydanoz, turp gibi yesillikler bulundurulur.

Not: Eksili paça sıgır kellesinden de yapılabilir ama özellikle keçi kellesinden yapılması önerilir. Bilindigi gibi keçinin eti, sütü, yogurdu, peyniri koyun ya da sıgırdan nasıl daha çok ilgi görmekteyse; kelle ve cigeri de öyle yeglenmektedir.
Yarım yüz yıl öncenin Maras’ındaki kurban bayramlarında hemen her sokaga bir “kelle ütücüsü” yerlesirdi. Bir yandan yaktıkları atesi körüklerler, bir yandan da burunlarına siş geçirdikleri kelleleri bu ateste üterlerdi. İyice ütülen kelleler ve ayaklar bir kez de bıçakla kazındıktan sonra yeniden ütülüdür.
Kelleler ve ayaklar o denli ütülürdü ki üzerlerinde hiç kıl kalmazdı.
Simdilerde ütme yerine kolaylık olsun diye kelle ve ayakların derileri yüzülmektedir.
Ama bu isi lokantalar için yapan kelle ütücüleri bugün de islerini eski alıskanlıkları dogrultusunda yapmaktadırlar. Ayrıca eskisi kadar olmasa da kelle ütücüleri kurban bayramlarında boş arsalara; kokularıyla, isleriyle, dumanlarıyla yerlesmektedirler.
Eksili paça Maraş lokantalarının en özel yemeklerinden biridir. Maras’ta 24 saat paça içilir dense abartılmış olmaz. Sabahleyin erkenden isine gidenlerin bir kısmı paça içerler. Paça ögleye dek içildigi gibi, ögle aksam arası da tüketilebilmektedir. Aksamdan sonra hele içki kullananlar gece kulüplerinden, pavyonlardan çıktıktan sonra, yâni sabaha karsı, olmazsa olmaz türünden paça içerler ve sonra evlerine giderler.
Evlerde kelle paça yapıldıgında genelde olmasa da kimi zaman yanında bulgur pilavı yapıldıgı da olur. Evlerde paça yapıldıgında çogu zaman kelle ve ayagın dısındaki etler kullanılmaktadır.
Bir ayrıntı daha vermek gerekirse,ayaktan yapılan eksili paçanın, safra kesesindeki ve böbrekteki tasları erittigine inanılır.
Yukarıda sözü edilen sarımsak, tuzda ezildikten sonra bir miktar su ile sıvılastırılarak paçacı dükkânlarında bulundurulur. Servis yapılırken sarımsaklı sudan tabaga biraz konur. Bu sarımsaklı su, kesinkes tâze olmalıdır. Bayatladıgında sarımsaktan vaz geçerek hemen dökülüp yenisi hazırlanmalıdır, aksi halde paçanın tadı kaçar. Bu noktadan yola çıkılarak “Sarımsagı hesap eden paça içemez!” deyimi ortaya çıkmıstır (Sarımsagı hesap etmek, sarımsagın mâliyetini düsünerek bayat sarımsaklı suyu ertesi gün de kullanmak anlamınadır.)






Ekşili Paça (Kahramanmaraş) Tarifleri Burdur Yemekleri



(1 adet Ekşili Paça (Kahramanmaraş) 9,923 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort