Kısa URL: https://ml.md/lc97167
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2014
3,038 defa indirildi / yazdırıldı
Türkçe altyazılıdır.
merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağından kucak dolusu sevgiler
bu bölümde güzel ilimiz, başkentimiz Ankara'mıza uzanıyoruz
ve "Entekke Böreğinin" tarifini paylaşıyoruz
ama isterseniz önce malzeme listesine bir göz atalım
1 paket çabuk maya
1 adet kesme şeker
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
ve alabildiği kadar un
içi için; 200 gram kıyma
3 çorba kaşığı sıvıyağ
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
ve kızartmak için; sıvıyağ
artık entekke böreğinin yapımına geçebiliriz
öncelikle şekerimizi eritelim
ılık suyumuzu ilave ediyoruz
parmak uçlarımızla ezerek eritelim
sütü, yoğurdu...
1 adet yumurtayı ekliyoruz
ve çırpıyoruz
şimdi bir miktar tuzumuzu ilave ediyoruz
çabuk mayamızı biraz unla karıştırıyoruz
ve orta sertlikte bir kıvam alana kadar un ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz
fark ettiğiniz gibi sert olmayan bir hamur yaptık
şimdi dibine biraz un bırakalım
üzerini kapatalım
ve en az 45 dakika ılık bir ortamda bekletmek üzere götürelim
hamur dinlenirken biz de güzel Ankara'mızın bu güzel tarifinin içini hazırlayalım
bol miktarda maydanoz kullanılıyor
bu böreğin en önemli özelliği bu
öncelikle maydanozumuzu kıyarak başlayalım
artık ocağın yanına gidebiliriz
tavayı ateşe yerleştirdik
hatırlarsanız 3 çorba kaşığı yağımız vardı, ilave ediyoruz
biraz ısındıktan sonra 200 gram kıymayı katıyoruz
ve tane tane olacak şekilde suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz
şimdi biraz tuz...
ve 1 çay kaşığı kadar karabiberi ilave ettik
şöyle biraz daha karıştıralım
ve son olarak maydanozumuzu ilave edelim
ve ateşi kapatıp karıştıralım
soğumaya terk edelim
45 dakika sonra
hamur dinlendi, içimiz soğudu
şimdi artık buluşma zamanı
güzel bir hamur oldu, şöyle alt-üst edelim
hamurdan yarım limon kadar parçalar koparıp beze yapacağız
sonra poğaça gibi şekil vereceğiz
bezeleri hazırladık, şimdi parmak uçlarıyla çay tabağı kadar açıyoruz
kabarık olması için parmak uçlarımızı kullanıyoruz
biliyorsunuz oklava ya da merdane daha pısık olmasına neden oluyor
bu kadar kafi
yeteri kadar kıymalı içten bırakalım
bu arada yağımızı tavaya koyduk kızmaya başladı
kenarlarına bastırıyoruz
muntazam olmasını da istiyorsak bir rulet yardımıyla kesiyoruz
diğer hamur parçalarını da aynı şekilde yaparak devam ediyoruz
artık entekke böreklerimizi kızartabiliriz
ısınan yağa böreklerimizi atıyoruz
böreklerimiz çok güzel kızardı
artık son böreklerimizi de alıyoruz
artık servis zamanı
böreklerimizi servis tabağına aktaralım
demli bir çay ya da güzel bir ayran eşliğinde sevdiklerimizle paylaşalım
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
yeşil Ankara'mıza uzandık ve "Entekke Böreğinin" tarifini paylaştık
en kısa sürede denemenizi ve bizlere hatırlamınızı rica ediyorum
hoşçakalın efendim...