Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Milföy Tarifleri > Erişte Yapımı (30 adet - 1,859,796 defa bakıldı)

Erişte Yapımı


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Kek Tarifleri
Kurabiye Tarifleri
Pasta Tarifleri
Hamur İşleri
Akıtma Tarifleri
Galeta Tarifleri
Gözleme Tarifleri
Ekmek Tarifleri
Kaygana Tarifleri
Katmer Tarifleri
Krep Tarifleri
Kruvasan Tarifleri
Lahmacun Tarifleri
Mantı Tarifleri
Milföy Tarifleri
Peksimet Tarifleri
Pide Tarifleri
Pizza Tarifleri
Sufle Tarifleri
Waffle Tarifleri
Yufka Tarifleri
Börek Tarifleri
Çörek Tarifleri
Şerbetli Tatlı Tarifleri
Sütlü Tatlılar Pelteler
Meyve Tatlıları
Helvalar
Dondurmalar
Kanepeler
İçecekler
Şekerlemeler
Tatlı Soslar
Diğer İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Erişte Yapımı

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc177886
Gönderme Tarihi: 23.May.2024
68 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.cumhuriyet.com.tr

15 adet orta boy yumurta
Yarım litre süt
2 yemek kaşığı tuz
5 su bardağı su
5 kilo un

Öncelikle erişte yapımı için; geniş bir yoğurma kabı kullanılmalı ve yufkaların serilip kurutulacağı alanlara temiz sofra bezi serilerek hazır hale getirilmelidir. Unu eleyerek yoğurma kabına alıp, ortasını çukur haline getirip 15 adet yumurtayı kırın. 2 yemek kaşığı tuzu ve yarım litre sütü ilave edip yoğurmaya başlayın.
Yoğururken yavaş yavaş gerektiği kadar ılık su ekleyerek tüm hamuru orta sert yani ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun kolay açılması için, üzerine nemli bir bez sererek birkaç saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru bıçakla keserek eşit büyüklükte bezelere ayırın ve yuvarlayarak unlanmış zemine veya bir tepsi içine dizin.
Bezelerin üzerini yine nemli bir bez ile örtün. Bezelerden birini alarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine alarak serdiğiniz örtünün üzerine yayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp örtünün üzerine aralıklı olarak serin. Tüm bezelerin açılması bittikten sonra kurumaları için bekletin. Yufkaları zedelemeden ara sıra alt üst yaparak kontrollü kurutun. (Yufkalar kenarlarından hafif kıvrılmaya başladığında kesilme kıvamına gelmiş demektir.)
Kesme işlemine başlarken 2 adet yufkayı alın ve üst üste koyarak tam ortadan ikiye kesin. Yufkaları da üst üste koyun ve 2 parmak kalınlığında enine şeritler halinde kesin. Daha sonra her bir şeridi aynı hizaya getirip üst üste koyun ve ince şeritler keserek bir kaba toplayın. Daha önceden serdiğiniz bezlerin üzerine mümkün olduğunca dağınık olarak yayın.
Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve erişteyi kurumaya bırakın. Ara sıra zedelemeden alt üst ederek karıştırın. Eriştenin kuruması yaklaşık 2-3 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.


Erişte Yapımı

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc173653
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2023
209 defa indirildi / yazdırıldı




1 su bardağı süt
4 yumurta
6 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz

Önce sütü ılıtın. Sonrasında tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Sert bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
Yarım saat dinlendirin.
Dinlenen hamuru bir fasıl daha yoğurun.
Ardından minik bezeler elde edin. Bezeleri önce merdaneyle ardından oklavayla açın.
Sonra iki parmak genişliğinde şeritler kesin.
Aralarına un serpin.
Kestiğiniz erişteleri örtü üzerine serin ve kurutun.
Erişteler kış sofralarına gelmeye hazır.



Ev Yapımı Erişte

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc167680
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2022
173 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.sabah.com.tr

20 adet yumurta
3 litre süt
3.5 yemek kaşığı tuz
6.5-7 kilogram un

Öncelikle sıvı karışımımızı hazırlıyoruz. Yumurtaları uygun bir kapta bir el çırpıcısı ile çırpın. Ardından süt ekleyin, iyice karışmasını sağlayın ve tuz ilave ederek bir-iki defa daha karıştırın. Unun yarısından fazlasını yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın. Bu havuza sıvı karışımı dökün ve kenarlardan un alarak, hamuru toparlamaya başlayın. Ele yapışmayan, biraz sert bir hamur elde edene kadar un ilavesiyle hamuru yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra, durulayıp suyunu sıktığınız nemli bir mutfak bezini hamurun üzerine örterek 1 saat süre ile dinlenmeye alın. Dinlenme süresinin sonunda hamuru bir bıçakla keserek eşit büyüklükte iri bezelere ayırın ve yuvarlayarak, un serptiğiniz bir tepsiye dizin, bezelerin üzerini nemli bir bez ile örtün.
Genelde yumurta sayısı kadar beze olması idealdir. Bu aşamanın ardından yanınıza bir kap un alın ve açacağınız sofraya un serperek, bezelerinizi bir bir açmaya başlayın. Evinizin geniş ve havadar bir alanına temiz çarşaflar veya sofra bezleri yayın. Açtığınız yufkaları oklava yardımıyla zarar vermeden bu alana serin. Yufkaların hiçbir kenarının birbirinin üstüne gelmemesine özen gösterin. Açma işlemi bittikten sonra yufkaları kuruması için beklemeye alın. Hava sıcaklığına göre kuruma süresi değişebilir, kolaylaştırmak için ara ara yufkaları zedelemeden alt üst edebilirsiniz. Kurumaya başlayan yufkaların yavaş yavaş kenarlarının kıvrılmaya başladığını göreceksiniz. Kesinlikle çok çok fazla kurutmamalısınız parçalanır ama çok yumuşak da olmamalı yoksa birbirine yapışır. Yani ne kırılacak kadar kuru, ne de yapışacak kadar ıslak olacak. Kesilebilecek ölçüde, hafifçe nemli kıvamda ise yufkalarımız hazır demektir. Kesme aşaması için; yufkalardan 2 adet alın ve üst üste koyun. Tam ortasından kesin ve kestiğiniz yarım parçanın birini, diğer yarının üzerine kapatın. (Yarım ay şeklinde dört parça üst üste olmuş olacak.) Ardından yufkaları, yaklaşık iki parmak genişliğinde, enine şeritler halinde kesin. Her bir şeridin, düz kenarını bir hizaya getirerek erişteleri kesmeye başlayın. Kesim aşamasında orta ve işaret parmağınızdan yardım alarak kendinize ölçü yapın. Çok kalın kesmemeye özen gösterin. Arzu ederseniz bu aşamayı hızlandırmak için, her biri 4 kat olan 2 adet şeridi üst üste koyup da kesebilirsiniz. Kestiğiniz erişteleri bir kaba toplayın ve çok biriktirmeden, yufkaları serdiğimiz alana mümkün olduğunca dağınık bir şekilde ve nazikçe kırmamaya özen göstererek serpip kurumaya bırakın. Erişteleri kuruma aşamasında, ara ara fazla zedelemeden karıştırın. Son olarak; fırınınızı 180 derecede 15 dakika ısıtın ve kapatın ya da davul fırınsa iyice kızdırıp kapatın.
Kuruyan eriştelerinizi bir fırın tepsisine yayın ve ısınmış fırının içinde 1 saat süre ile bekletin. Fırınlama işlemi ev makarnalarımızın daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Daha küçük ölçekte yapmak isterseniz, istediğiniz oranda ölçüleri bölüp, azaltabilirsiniz. Verdiğim ölçülerden resimlerde görünen yuvarlak, büyük fırın tepsisiyle, iki fırın tepsisi dolusu erişte elde ettim. Kuru ve temiz bir yerde muhafaza edebilirsiniz.



Erişte Yapımı

OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211
Şehir: Sincan
Kısa URL: https://ml.md/lc164536
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2022
234 defa indirildi / yazdırıldı




1 su bardağı süt
4 yumurta
6 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz

Önce sütü ılıtın. Sonrasında tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Sert bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
Yarım saat dinlendirin. Dinlenen hamuru bir fasıl daha yoğurun. Ardından minik bezeler elde edin.
Bezeleri önce merdaneyle ardından oklavayla açın.
Sonra 2 parmak genişliğinde şeritler kesin. Aralarına un serpin.
Kestiğiniz erişteleri örtü üzerine serin ve kurutun.



Erişte

hasnur
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 16.09.2020
Mesajlar: 20
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc153109
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2020
334 defa indirildi / yazdırıldı




5 kilo un
15 yumurta
Su
Bir miktar tuz

Oda sıcaklığında olan yumurtaları büyük bir kabın içine kırın. Sonrasında unu ilave edin ve karıştırın. Ardından kıvama göre suyunu ve tuzunu ekleyin. Elinize yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
Hamuru üzerine nemli bir bez örterek ılık bir yerde birkaç saat dinlendirin.
Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırıp un serptiğiniz düz bir yüzey üzerinde oklavayla dilediğiniz kalınlıkta açın. Çok kalın olmamalı ya da ince olmamalı.
İsteyenler sacda pişirerek de yapabilir. Yufkaları temiz örtüler üzerine serip birkaç saat kurutun. Kuruyan yufkaları üst üste dizip iki parmak genişliğinde şeritlere ayırın.
Bu şeritlerden yarım santimetre genişliğinde parçalar kesin. Hem görünüm hem de pişirme açısından kolaylık olması için hepsini aynı boyda kesmeye özen gösterin.
Kestiğiniz yufkaları elinizle karıştırarak üzerinde birikmiş fazlalık unu alın. Erişteleri yeniden temiz örtülerin üzerine alıp 2-3 gün boyunca kurutun.
Serin ve güneş almayan bir yerde bez torbalarda saklayın. Kışlık erişteniz hazır.



Erişte

ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc151912
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2020
432 defa indirildi / yazdırıldı




5 yumurta
2 su bardağı su
Tuz
Aldığı kadar un

Öncelikle yumurta, su ve tuzu geniş bir kasede çırpın. Ardından unu azar azar ekleyip sert ve pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamuru bezelere ayırın, üzerini bir bez ile örtün ve 30 dakika dinlendirin. Her bir bezeyi unlanmış tezgahta yufka şeklinde açın ve kuruması için bir süre daha bekleyin. Kuruyan hamuru ince ince kesin ve 200 dereceye ayarlanmış fırında hafif kızartın. Fırından çıkartıp soğutun. Kavanoza doldurarak serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.



Ev Yapımı Erişte

uzun yol
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.03.2020
Mesajlar: 37
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc149663
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2020
576 defa indirildi / yazdırıldı




1 kilo un
6 yumurta
Az su
Renk katmak için sebze suyu kullanabilirsiniz

Un ve yumurtaları karıştırın ve hafif suyla yoğurun. Sebze suyunu ekleyin ve kesin.

Not: Ispanak püreli, kırmızı kapya biberli, pancarlı, havuçlu veya domatesli yapabilirsiniz.



Erişte

mevsim
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 03.03.2020
Mesajlar: 46
Şehir: Kilis
Kısa URL: https://ml.md/lc149077
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2020
580 defa indirildi / yazdırıldı




3 yumurta
1 kg un
1 su bardağı su
½ su bardağı süt
2 tatlı kaşığı tuz

Geniş bir kaba elenmiş unu alın.
Orta kısmına elinizle oyuk açın.
Unun ortasına yumurtaları kırın.
Suyu ekleyin ve dışarıdan içeriye olacak şekilde yoğurmaya başlayın.
Tuzunu da atıp yoğurmaya devam edin.
Sert bir hamur elde edeceksiniz, nemli bezle üzerini kapatıp bir gün kadar dinlendirin.
Sonraki gün hamuru bezelere bölün.
Hafif un serpilmiş tezgahta yufka açın.
Yufkaları sofra bezine serip hafif kurumasını bekleyin.
Yufkaları ortadan ikiye bölün ve üst üste dizin.
Şerit şerit kestiğiniz hamurları ince ince doğrayın.
Erişteleri kuruması için sofra bezine serin ve bekletin.



Erişte Yapımı

ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc145292
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2019
624 defa indirildi / yazdırıldı




15 adet yumurta
5 su bardağı su
500 mililitre süt
5 kilogram un
2 yemek kaşığı tuz

Unu eleyip yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.
Bu havuza oda sıcaklığındaki yumurtaları kırıp sütü ekleyin.
Kenarlardaki una tuzu serpin ve hamuru yoğurmaya başlayın.
Bir yandan kenarlardaki unları ortaya toplayıp bir yandan azar azar ılık su ekleyerek hamurunuzu yoğurun.
Ele yapışmayan, sert kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru üzerine nemli bir bez örterek ılık bir yerde birkaç saat dinlendirin.
Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırıp un serptiğiniz düz bir yüzey üzerinde oklavayla dilediğiniz kalınlıkta açın. Çok kalın olmamalı ancak yufka inceliğinde de olmamalı.
Yufkaları temiz örtüler üzerine serip birkaç saat kurutun.
Kuruyan yufkaları üst üste dizip iki parmak genişliğinde şeritlere ayırın.
Ardından bu şeritlerden yarım santimetre genişliğinde parçalar kesin. Bütün parçaların aynı boyutlarda olması kesme makarnanızı pişirirken işinizi kolaylaştırır ve tüm makarnaların aynı seviyede pişmesini sağlar.
Kestiğiniz yufkaları elinizle karıştırarak üzerinde birikmiş fazlalık unu alın.
Makarnaları yeniden temiz örtülerin üzerine alıp 2-3 gün boyunca kurutun.
Erişteniz hazır! Serin ve güneş almayan bir yerde bez torbalarda saklayın.



Ev Yapımı Erişte

toprakana
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 21.07.2016
Mesajlar: 42
Şehir: Bursa
Kısa URL: https://ml.md/lc142484
Gönderme Tarihi: 05.May.2019
719 defa indirildi / yazdırıldı




Unu eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Bu havuza yumurtaları kırın. Bir çatal yardımıyla içten dışarı yavaş yavaş çırparak, yumurta ve unu karıştırmaya başlayın. Yumurta ve un birbirine iyice karışınca, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hamuru homojenize olana kadar iyice yoğurun. Yuvarlak bir beze haline getirin. Üzerine nemli temiz bir bez örterek tezgahta dinlenmeye bırakın. Yarım saat dinlendirdikten sonra oklava yardımı ile çok ince olmayan yufkalar halinde açın. İki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Birbirlerine yapışmaması için hafifçe unlayın.
Kestiğiniz şeritleri üst üste koyarak kibrit çöpünden biraz daha kalın olacak şekilde yeniden kesin. Kestiğiniz makarnaları unlanmış bir tepsiye ya da geniş bir örtünün üzerine alın ve kurumaya bırakın. Kururken ara sıra kontrol edin.



Erişte

bezgin seyyah
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 03.09.2018
Mesajlar: 23
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc136708
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2018
1,045 defa indirildi / yazdırıldı




1 kilo gram tam buğday unu
4 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay bardağı süt
100 gram margarin

Un, yumurta, tuz ve süt bir kapta hamur sertleşinceye kadar yoğurulur. (Eğer süt yetmezse süt ilave edilebilir.)
Yarım saat bekledikten sonra 4 parçaya bölünür.
Hamur oklava ile açılır. Açılan hamur dörde katlanır ve erişte boyuna kesilir. Daha sonra kurutulur.

Not: Haşlanır, üzerine yoğurt veya peynir eklenerek (isteğe göre) tereyağı ile kırmızı biber de kızartılıp servis yapılır.



Erişte

İ
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc131252
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2018
2,329 defa indirildi / yazdırıldı




2 yumurta
Yarım su bardağı su
Alabildiği kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
Pişirirken;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

2 yumurta kırılır, yarım su bardağı su ve tuz ilave edilir, alabildiği kadar un ilave edilerek yoğurulur.
Sert bir hamur hazırlanıp, yarım saat dinlendirilir.
Süre sonunda hamur iki pazıya ayrılır, pazı7lar oklava ile biraz kalın açılır.
Açılan hamur 3 santim eninde paralel şeritlere kesilir. Şeritler üst üste konur, ince ince tekrar kesilir.
Kesilen erişteler serilerek kurumaya bırakılır. Tamamen kuruduktan sonra bez torbalarda saklanır.
Pişirmek için, erişteler bir tencereye alınıp üzerini geçecek kadar su koyup kaynatılır.
Bir kapta tereyağı eritilir, kırmızı toz biber eklenir, karıştırılır.
Erişteler süzülerek tabaklara alınır, üzerine kırmızı biberli eritilmiş tereyağı gezdirilerek servis edilir.



Erişte Yapımı

A. Adnan
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 16.11.2015
Mesajlar: 23
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc112805
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2015
1,644 defa indirildi / yazdırıldı




1 kg un
5 adet yumurta
Tuz
Su

Unun ortası havuz gibi açılır. İçine yumurta ve tuzlu su koyularak iyice yoğurulur. Ele yapışmayacak, sertçe bir hamur elde edilir, dinlendirilir. Hamurun olduğunu söyle anlarız: Keskin bir bıçakla kestiğimiz zaman hamur dümdüz (gözeneksiz ) ise olmuş demektir. Sonra bu hamuru iki veya üçe boler,1 mm kalınlığın da acariz.1-2 cm eninde şeritler keser ve bunları üst e istifleriz. 0.5 cm eninde şeritler halinde kıyar ve fırınlarız.
Fırında hafifçe pembeleşince çıkartırız. Daha sonra kullanılmak üzere temiz bez torbalarda serin bir yerde muhafaza ederiz.


Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 13.04.2022


Erişte Kurutma

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc112041
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2015
2,251 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

6 yumurta
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Yavaş yavaş ununu ilave edip sertçe bir hamur elde edin. Hamuru altı bezeye ayırın. Ayırdığınız hamurları teker teker ve çok ince olmayacak şekilde açıp, birbirine değmeyecek şekilde serin. İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlayın.
Yufkayı üç parmak genişliğinde şeritlere bölün. Şeritleri ikişer üçer üst üste koyup 1 cm’den kısa kesin. Kestiğiniz bu şeritleri yan döndürüp aynı kalınlıkta yeniden kesin. Bu şekilde küçük dikdörtgenler elde edin. Bütün yufkaları bu şekilde kesip güneş gören bir yere serip bir gün bekletin.



Erişte

behram
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.02.2014
Mesajlar: 36
Şehir: Kırklareli
Kısa URL: https://ml.md/lc96156
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2014
2,652 defa indirildi / yazdırıldı




1 kg un
5 adet yumurta
1 su bardağı su veya süt
250 g irmik
Tuz

Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını genişçe açınız.
İrmik birkaç saat süt ile ıslatılmalıdır.
Yumurtayı, tuzu,su veya sütü koyup sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
Kulak memesinden sert bir hamur hazırlayınız.
Hamuru kesip bakınız. İçinde gözenekler varsa yoğurmaya devam ediniz.
Özleşen hamur kesildiğinde hava boşluklarının olmaması gerekir.
Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp, nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz. (Dinlenen hamur kolay açılır, daha kolay çalışırsınız.)
Dinlenen hamuru 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün daire şeklinde açınız.
Açılan hamuru temiz bir örtü üzerinde hafif kuruyuncaya kadar bekletiniz. (Sac üzerinde de kurutabilirsiniz.)
Hafif kuruyan yufkanın tam ortasından ikiye sonra tekrar ikiye kesip böylece dört parçaya ayırınız.
Dört parça haline getirdiğiniz yufkaları üst üste koyunuz ve 2-3 parmak enlilikte bantlara ayırınız.
Üst üste koyduğunuz bantları 3-4 mm incelikte enine kesip doğrayınız.
Erişte yufkalarını eşit olarak kesmeye dikkat ediniz.
Erişte hamuru kesildikten sonra temiz bir örtü üzerinde havadar ve gölge bir yere sererek kurutunuz.
Erişteyi kurutmadan önce, 3-4 yemek kaşığı kadar eritilmiş yağ serpiştirilip hafifçe oğuşturduktan sonra bir tepsi içinde fırına koyup arasıra karıştırmak suretiyle kızartınız.

Not: Güneşte kurutulursa vitamin değeri azalır. Erişte hamuru hazırlanırken, arzu edilirse domates salçası veya ıspanak püresi ilave edebilirsiniz.



Erişte Hamurunun Hazırlanması

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc96144
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2014
3,068 defa indirildi / yazdırıldı




Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006


1 kg Un
5 adet yumurta
1/2 su bardağı su veya süt
250 g irmik
Tuz

Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını genişçe açınız.
Yumurtayı, tuzu,su veya sütü koyup sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp, nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz.
Dinlenen hamuru 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
Açılan hamurları temiz bir örtü üzerinde hafif kuruyuncaya kadar bekletiniz.
Hafif kuruyan yufkanın tam ortasından ikiye sonra tekrar ikiye kesip böylece dört parçaya ayırınız.
Dört parça haline getirdiğiniz yufkaları üst üste koyunuz ve 2-3 parmak enlilikte bantlara ayırınız.
Üst üste koyduğunuz bantları 3-4 mm incelikte enlilikte kesip doğrayınız.
Erişte hamuru kesildikten sonra temiz bir örtü üzerinde havadar ve gölge bir yere sererek kurutunuz.


Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 13.04.2022


ERİŞTE

gıres
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 16.03.2013
Mesajlar: 28
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc87683
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2013
2,295 defa indirildi / yazdırıldı




1 kg. un
4 yumurta
Tuz

Un elenir ortası açılır, 4 yumurta, tuz ve ılık su ilave edilerek katı bir hamur yapılır. Hamur 3-4 parçaya ayrılır, nemli bez altında dinlendirilir. Sonra her parçaya un serpilerek oklava ile 2-3 mm. inceliğinde açılır. Örtü ya da masa üzerinde kurutulup 2-3 cm genişliğinde şeritlere kesilir. Bu şeritlerin 5-6 tanesi üstü üste konarak doğranır. Bunlar örtü ya da masa üzerine yayılıp kurutulur ve bez torbalarda saklanıp arzu edildiği zaman pişirilir.


ERİŞTE HAMURU

im
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159
Şehir: Balgat
Kısa URL: https://ml.md/lc79486
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2012
3,439 defa indirildi / yazdırıldı




Necip Usta

500 gram ekstra un
1/2 çorba kaşığı tuz
5 adet yumurta
1/2 kahve fincanı zeytinyağı

1) Unu mermere eleyip ortasını havuz gibi açarak bütün malzemeyi yerleştiriniz ve elinizle karıştırarak bir hamur yapınız.
2) İki elinizin tabanıyla eze eze elinizin birini indirip, birini kaldırarak ve hamuru alt üst ederek uzunlamasına yoğurunuz.
3) Hamuru 30 santim uzunluğunda, yuvarlak şişe gibi uzatınız. 10'ar santimlik iki kısmını birbirlerinin üzerine katlayınız; hamurun iki ucunu hamurun kıvrılan köşelerinin çapraz vaziyette içine sokunuz (aynen elinizi çapraz vaziyette koltuğunuzun altına soktuğunuz gibi).
4) Üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 20 dakika dinlendirip, tekrar yoğurup, aynı şekilde dinlendirdikten sonra hamuru yuvarlayarak 20 santim uzunluğunda, düzgün boru gibi uzatıp 5 eşit parçaya kesiniz.
5) Kesilen kısımları alt ve üst olmak üzere çevirip üzerine elinizin içi ile kuvvetlice bastırıp küçük bir tabak şeklinde yayınız.
6) Diğerlerini de aynı şekilde yayıp, aralarına un serperek beşini de üst üste diziniz. Üzerlerine nemli bir bez kapatıp 20 dakika dinlendiriniz.
7) Sonra bir tanesini alıp alt ve üstüne hafif un serperek merdane ile daha çok kenarlarına bastırarak 20 santim çapında açınız.
8) Tekrar hafif un serperek oklavaya sardığınız hamuru, ortaya yakın yerden kenarlara doğru (özelilkle kenarlara kuvvetlice bastırarak) silindir gibi ileri geri yuvarlayıp oklava ile masanın üzerine seriniz; bu sefer tekrar yan taraftan hamuru oklavaya aynı şekilde sarıp, aynı şekilde açınız. Hamur normal kâğıttan biraz kalın olmalıdır.
9) Diğerlerini de aynı şekilde açınız.


Erişte

gök kubbe
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 13.09.2011
Mesajlar: 50
Şehir: Isparta
Kısa URL: https://ml.md/lc67919
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2011
3,028 defa indirildi / yazdırıldı




3 yumurta sarısı
250 gr un
5 çorba kaşığı tereyağı
tuz
150 gr beyaz peynir

Unu eleyin, yumurta sarıları, tuz ve su ilave edip katı bir hamur yoğurun. Yirmi beş dakika dinlendirdikten sonra, altına üstüne un serpip oklavayla, orta incelikte bir yufka açın. Serin bir yerde, yirmi dakika bırakıp biraz kurumasını sağlayın. Önce 5-6 cm genişliğinde şeritler halinde kesin, sonra üst üste koyup bilezik eninde dilimleyip, kaynar ve tuzlu suda yirmi dakika pişirin. Pişirme işlemi bitince, üzerine soğuk su döküp süzgece boşaltarak suyunu süzün. Servis tabağına alıp üzerine erimiş yağ gezdirin ve biraz peynir serperek, sıcak servis yapın.


ERİŞTE

G.Ömer
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 19.04.2011
Mesajlar: 26
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc63286
Gönderme Tarihi: 19.May.2011
2,975 defa indirildi / yazdırıldı




Ayşe Tüter

1 kg un
1 su bardağı süt
5 yumurta
Tuz

Unu eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Sütü, yumurtayı koyun. Tuzu ilave edin. Az su ilavesi ile sertçe bir hamur yapın. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün. 1-2 saat dinlendirin. Hamuru dört parçaya ayırın. Dinlenen hamurun bir parçasını unlayarak oklava ile açabildiğiniz büyüklükte açın. Oklavaya sarın. Oklavayı ortasından çıkartın. 2 cm kalınlığında bıçak ile kesin una bulayarak nemli bir bezin üzerine koyun. Diğer hamurlara da aynı işlemi yapın. Gölge bir yerde 10 gün kurutun. Torbalara doldurup saklayın.

Not: Hamur ne kadar dinlenirse o kadar çabuk açılır. Bu hamurdan mantı, kesme makarna, su böreği de yapılır.






Erişte Yapımı Tarifleri Milföy Tarifleri



(30 adet Erişte Yapımı 1,859,796 defa bakıldı)

Sayfa: 1, 2  Sonraki »


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort