Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kofik (20-30 adet)
İçi için;
1/2 kg yağlı kıyma
2 su bardağı köftelik bulgur
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
Su
Tuz
Sos için:
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 bardak su
Kofikler kaynayan suda bir taşım kaynatılarak haşlanır.
Haşlanan kofikler, süzülmesi için bir kevgire alınır.
İç harcı için, soğan ve maydanoz küçük küçük doğranır.
Bir kaba doğranmış soğan, bulgur, kıyma, tuz ve salçaları konur.
Biraz su ve zeytinyağı eklenerek yoğrulur.
Doğranmış maydanozlar ilave edilir.
Biraz daha yoğrularak iç harç hazır hale getirilir.
Kofiklerin içine iç harçtan konularak ağızları kapatılır ve tencereye dizilir.
Bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağı kızdırılır.
Kızdırılan yağa 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve kavrulur.
Kavrulan salçaya 3-4 bardak su ilave edilir ve kaynatılarak sos hazırlanır.
Hazırlanan sos tencerede dizili olan kofiklerin üzerine gezdirilerek dökülür.
Üzerine ağırlık olarak bir tabak yerleştirilir ve ocağa alınır.
Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
Sıcak olarak servis edilir.
Not: Kofik, Elazığ yöresinde kış hazırlığı için yapılır. Ağustos - Eylül aylarında taze patlıcan ve yörede yetişen biberlerin (yerli biber) içleri oyulur, iplere takılarak güneşte kurutulur. Elde edilen bu patlıcan ve biber kuruları yörede Kofik olarak adlandırılır.
|