Etli sos malzemeleri:
100 gr yağlı pastırma
1 soğan
1 havuç
100 gr kereviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
400 gr kıyma (kuzu ve sığır etikarışımı)
100 ml et suyu
1 küçük kutu doğranmış domates (yakl. 400 g)
Mercanköşk
Kekik
Tuz
Karabiber
Beşamel sos için:
75 gr tereyağı
50 g un
600 ml süt
Tuz
Karabiber
Muskat
Diğer malzemeler:
3 yemek kaşığı tereyağı
250 gr yeşil lazanya yaprağı
50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
50 gr rendelenmiş yumuşak peynir
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerinikeskin bir bıçakla temizleyip küçük küplerhalinde doğrayın. Soğan ve havucusoyun, kerevizi temizleyin, hepsini inceince doğrayın.
Yağı bir tencerede ısıtın, pastırmayı vesebzeleri karıştırarak sote edin.
Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştırarakgevrek bir hal alıncaya kadar sotelemeyedevam edin ve ardından et suyunukoyun. Et karışımına domates salçasını, baharatları, tuz ve karabiberi ekleyin ve kapağını kapatarak kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin.
Bu sırada Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını bir tavada eritin, un ekleyipaltın rengi olana kadar pişirin, süreklikarıştırın. Karıştırmayı hiç kesmeden yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve muskat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık halde pişirin.
Büyük, dikdörtgen ve ısıya dayanıklı birkabı 1 yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir kat lazanya yaprağı serin, et karışımı, Beşamel sos ve peyniri ekleyin ve bunu diğer yapraklarla yeniden tekrar edin. Üzeri peynirle kaplı Beşamel sos en üstte olmalıdır. Kalan tereyağını küçükparçalar halinde üzerine dağıtın.
Fırında 55 dakika pişirin.
|